BiH danas potpisuje SSP sa EU.

27
1395

NASTAVAK EUROPSKOG PUTA!

Nakon brojnih ucjena i natezanja predstavnici naše zemlje danas će napokon potpisati prilagođeni Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju između Europske unije i BiH.

Time je omogućeno da o nastavku našeg europskog puta danas raspravlja Vijeće za vanjske poslove EU.

Sporazum će potpisati Šef pregovarčkog tima BiH Hamdo Tinjak i Šef delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik EU u BiH Lars Gunar Vigemark.

Ukoliko predstavnici EU ocijene pozitivno iskorake naše zemlje prema EU uslijedit će dobijanje upitnika, te konačno “dotjerivanje i prihvatanje Mehanizma koordinacije.

Hrvatski čalna Predsjedništva BiH kazao je kako se nada da će prihvatanje SSP-a, za sada biti dovoljno za nastavak puta ka EU.

“Očekujem da će se vrlo brzo krenuti u izradu upitnika koji bi nam dao šansu da mnogo brže, organiziranije i odgovornije nego do sada, stvorimo ambijent da do kraja iduće godine dobijemo kandidatski status. Mislim da građani BiH zaslužuju i očekuju to od nas, a mi konačno iz ovih nekoliko primjera koje smo imali u zadnje vrijeme moramo shvatiti da svoje unutrašnje nesporazume ne smijemo prenositi na odnos koji gradimo s partnerima iz Evrope i svijeta”, kazao je Čović.

Comments are closed.