Vučić nakon susreta sa Zvizdićem: Municiju ćemo prodavati, nikome ne pada na pamet da je ovdje više koristimo!

0
715

MIROLJUBIVE PORUKE

Presjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić i premijer Srbije Aleksandar Vučić poručili su danas u Beogradu nakon susreta državnih delegacija a su očuvanje mira i stabilnosti u regionu prioritet u odnosima Srbije i BiH, ali i čitavog regiona. Zvizdić je rekao da BiH i Srbija imaju isti politički prioritet, a to je članstvo u EU i dodao da Srbija može pomoći BiH prenošenjem znanja i iskustva jer je dalje odmakla na tom putu.

Vučić kazao je da je s predsjedavajućim Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denisom Zvizdićem, koji boravi u zvaničnoj posjeti Beogradu, naglasio da građani obje zemlje trebaju znati da su njihove zemlje opredijeljene za mir i saradnju.

– Ako kod nekoga postoji bojazan od bilo kakvog mogućeg nastavka političkih sukoba koji bi još lošije završili dat ćemo sve kako bi se ta putanja okrenula u suprotnom smjeru i da što bolje sarađujemo – jasno je kazao Vučić.

Ponovio je da Srbija podržava teritorijalni integritet i suverenitet BiH, dodajući da se Srbija u tom smislu i ponaša posebno, jer je vitalni interes približavanja ljudi te da se razumije da se samo tako može napredovati.

Podvukao je da je na sastanku bilo razgovora o veoma važnim pitanjima poput dostizanja većeg nivoa trgovinske razmjene kako bi obje zemlje međusobno bile prvi trgovinski partner jedna drugoj.

Srbijanski premijer kazao je i da je dogovoreno 97 posto granice, ostale su još četiri tačke o kojima će komisije dvije zemlje nastaviti razgovarati, a to su Prijeboj – Rudo, kod Bajine Bašte, Štrpci i hidroelektrana Zvornik.

Formiraćemo zajednički tim za modernizaciju pruge Beograd-Sarajevo, rekao je Vučić.

– Uskoro ćemo formirati tim za modernizaciju, naredni dogovori biće u BiH, a pozvaćemo i predstavnike EU i sve druge uključene u Berlinski proces – rekao je Vučić na pres konferenciji koju je držao sa Zvizdićem. Također, najavio je da će ići na sajam u Mostar, gde su ga pozvali i Zvizdić, ali i Dragan Čović, te da će tamo biti organizovan poseban sastanak namjenskih industrija dve zemlje.

– To je dobra vest, municiju i oružje možemo drugima da prodajemo, naravno, nikome ne pada na pamet da to koristi ovde, ali da prodajemo drugima to može bude veliki i značajan posao – poručio je srbijanski premijer.

Pored Zvizdića, u Beograd su doputovali i ministar spoljnih poslova BiH Igor Crnadak, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović, ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda i ministar komunikacija i transporta Ismir Jusko.

U delegaciji Srbije su šef diplomatije Ivica Dačić, ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, ministar privrede Goran Knežević, ministar finansija Dušan Vujović i ministar trgovine i turizma Rasim Ljajić.