Beograd u strahu: Putin će kao uslugu Trumpu priznati neovisnost Kosova

0
751

VELIKI PREOKRET

Prvobitno oduševljenje Srba u Srbiji, ali i u manjem bh. entitetu dolaskom Donalda Trumpa na čelo Sjedinjenih Američkih Država, već je splasnulo zbog informacija da bi nova administracija mogla umanjiti utjecaj Rusije na Balkanu.

Beogradski Blic jutros je objavio šokantu naslovnicu na kojoj prenosi riječi britanske koja tvrdi da će Vladimir Putin, zbog dobrih odnosa sa Trumpom priznati nezavinost Kosova. Priznanje Moskve bi znači konačni kraj snovima radikalnog Beograda da će vratiti Kosovo pod svoje.

Meri Dejevski, vodeći britanski ekspert za pitanja Rusije iznijela je tvrdnju da će Putin, zbog toga što je uložio mnogo u odnose sa novim predsjednikom SAD, kako bi ih sačuvao biti spreman „zabiti nož u leđa Srbima“.

Dejevski nije prva analitičarka koja govori o tome da Srbi nemaju nikakvog razloga da se raduju zbog dolaska Trumpa. Naprotiv, iskustvo sa Republikancima govori da, iako su retorikom često bliski, Srbija loše prođe. Takav je slučaj bio sa bivšim predsjednikom Džordžom Bušem, koji je priznao nezavisnost Kosova, iako se Beograd radovao njegovom dolasku.

Dobri odnosi, tvrde analitičari, Trumpa i Putina samo će umanjiti napetost i na Balkanu, a Rusija više neće imati razloga da se, protivno interesima SAD, pretjerano miješa u ovaj region gdje je inače samo provocirala zapad i spriječavala širenje NATO saveza.

senadsepic