Vučić je u inauguracijskom govoru rekao kako se napredak može ostvariti osiguravanjem mira i stabilosti.

U Beogradu se večeras održala inauguracija Aleksandra Vučića za predsjednika Srbije. Vučić se u svom inauguracijskom govoru osvrnuo na Srbiju i susjedne države, piše B92.

“Volimo se i mrzimo istim intenzitetom. Često stojimo na mjestu uvjereni da se sve oko nas okreće. Obično smo najbolji i jedinstveni, a realno ništa od toga nemamo. Vjerujemo u nebo, a ne u svoju zemlju za koju lakše umiremo nego što živimo. Svoju nesreću volimo više od svega, a sreću često ne želimo ni tražiti”, rekao je Vučić.

Vučić je rekao kako će srbija sa svim susjedima na Zapadnom Balkanu pokušati graditi mostove prijateljstva. “Da, mi Srbi i vi Hrvati, Bošnjaci, Crnogorci, Albanci i Makedonci, zajedno možemo pomicati planine, ne stvarajući nikakve nove Jugoslavije, ali radeći zajedno i boreći se zajedno za bolje sutra naših siromašnih građana”, rekao je srbijanski predsjednik.

Vučić je rekao kako se napredak može ostvariti osiguravanjem mira i stabilnosti, te da Srbija treba sa svojim okruženjem stvarati put u zajedničku budućnost jer se “više nemamo oko čega otimati,a da, opet svi, sve i ne izgubimo i da pritom, ne izgubimo i budućnost”.

“Ona nema namjeru čekati naše rasprave. od onih manje važnij, poput, čiji je Tesla, do onih gorkih, višedestljetnih i viševijekovnih prebacivanja odgovornosti za sukobe iz prošlosti. I pri tome, ne bježimo od istine, istina je ljekovita za svakoga, ali i Tesla, naš Srbin ne pripada samo nama”, zaključio je Vučić.

Kako je rekao Vučić, Tesla pripada i Americi čije je državljanstvo uzeo, ali i svima drugima na Balkanu koji se njegovim djelom mogu ponositi. Iz istog razloga i sa istim pravom kao što mi to činimo.

Tesla je odavno otišao, rekao je i podvukao da postoji danas kao veličanstveno ime u povijesti čitavog svijeta, i možda još važnije, kao ogromna tvrtka koja radi električne automobile, planira putovanja u svemir, i izvodi prve probe vlakova, koji će se kretati super brzo.

“I ti vlakovi, sutra neće svraćati ni u Srbiju, ni u Hrvatsku, ni u Makednoji, Crnu Goru, Bosnu, Albaniju, ako im ne damo prostor za to, i ako provalije ostanu između nas” rekao je, piše B92.

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović rekla je kako očekuje da se odnosi Hrvatske i Srbije mogu poboljšati te da kao jedan od preduvjeta za to vidi spremnost Vučića da tomu da svoj doprinos, piše Jutarnji list.

“Držim da je gospodin Vučić veoma poduzetan čovjek, a i sama sam također osoba koja voli u svom radu ostvarivati rezultate. Iskrenim i otvorenim dijalogom možemo postići pun” rekla je Grabar-Kitarović u petak navečer za Radio-televiziju Srbije tijekom svečanosti inauguracije.