Virginia Raggi postala prva gradonačelnica Rima

0
1412
Populistički Pokret pet zvijezda (M5S) ostvario je veliki dobitak u Italiji, kada se na mjestu gradonačelnice našla njihova kandidatkinja. Virginia Raggi će postati prva žena liderka Rima, a ostvarila je pobjedu protiv kandidata iz stranke premijera Mattea Renzija iz Demokratske stranke (PD)…

Prema neslužbenim rezultatima, Raggi je kao kandidatkinja dobila 60 posto glasova u odnosu na Roberta Roberto Giachettija iz Demokratske partije premijera Renzija. Ovi lokalni izbori smatraju se testom popularnosti Renzija.

Raggi, 37-godišnja odvjetnica i lokalni odbornik, uspjela je da za samo nekoliko mjeseci predizborne kampanje izađe iz anonimnosti i postane jedno od najpoznatijih lica italijanske politike. Ona je u prvom krugu osvojila 35,2 posto glasova, ostavivši iza sebe kandidata Renzijeve stranke zahvaljujući kampanji u kojoj se zalagala za ukidanje privilegija za dužnosnike i borbu protiv korupcije.

Njena pobjeda bi predstavljala veliki udarac za premijera Rezcija, ističu analitičari. Njegova Demokratska stranka je u prvom krugu lokalnih izbora, na kojima se biraju gradonačelnici većih talijanskih gradova, pretrpjela neuspjeh.

Među 126 gradova u kojima se održava drugi krug izbora, pošto nijedan kandidat u prvom krugu nije osvojio potrebnih 50 posto glasova, su četiri najveća grada u Italiji. Pažnja je u najvećoj mjeri usmjerena ka Rimu, ali i financijskoj prijestolnici Milanu, kao i uporištu PD-a Torinu.