Veliki Fedex u finalu Australian Opena!

0
729

Federer pobijedio Wawrinku u polufinalu

Roger Federer prvi je finalist Australian Opena. Jedan od najboljih tenisera svih vremena u polufinalu je pobijedio sunarodnjaka Stana Wawrinku s 3:2, po setovima 7:5, 6:3, 1:6, 4:6 i 6:3.

Odličan tenis je viđen u prvom polufinalu, a na kraju je nakon pet setova i velike borbe plasman u finale ostvario Roger Federer. Prvi set je doduše bio izuzetno neizvjestan, a oba tenisera su imala šansu da ovaj dio igre odvedu na svoju stranu, no to nisu iskoristili u ranoj fazi seta. Zato je Roger napravio break kada je najviše trebao.

Prvo je na svoj servis uspio spasiti break loptu, da bi zatim oduzeo servis protivniku u 12. gemu prvog seta i ovaj dio igre je dobio sa 7:5.

Nastavio je Fedex sa sjajnom igrom i u drugom setu. Do šestog gema oba tenisera su sigurno držala svoj servis, a zatim je Federer napravio još jedan break i sigurnom igrom je i drugi set riješio u svoju korist sa 6:3.

http://2017.ausopen.com/en_AU/news/media/5298047074001.html

Ipak, treći set donosi potpuno razočaravajuću igru Federera. Pravio je ogroman broj grešaka, što je Wawrinka maksimalno iskoristio i ovaj dio igre je za 26 minuta dobio sa uvjerljivih 6:1 za smanjenje rezultata na 2:1 u setovima. Wawrinka je breakom krenuo u četvrti set, ali je potom serijom grešaka dozvolio Federeru da uzvrati istom mjerom.

Vratio je Federer ritam igre, ali je Wawrinka uzastopnim winnerima došao do tri break lopte u devetom gemu četvrtog seta. Treću je iskoristio i došao je do vodstva od 5:4 u ovom setu, kojeg je na kraju Wawrnika dobio sa 6:4 za izjednačenje na 2:2 u setovima.

Odličan tenis s obje strane viđen je i u petom, odlučujućem setu u ovom meču. Wawrinka je u petom gemu ovog seta imao šansu da oduzme servis protivniku, ali se Federer uspio izvući. Zatim je Wawrinka odigrao očajno naredni gem.

Poklonio je gem velikom rivalu i Federer je došao do breaka i vodstva od 4:2. Sigurnim servisom je potom došao do 5:2 i njegov sunarodnjak se našao u bezizlaznoj situaciji.

http://2017.ausopen.com/en_AU/news/media/5298169434001.html

Do kraja Wawrinka uspijeva osvojiti gem na svoj servis, ali je potom Federer na svoj servis završio posao u ovom meču i otišao je u finale prvog Grand Slama sezone.

Protivnik u finalu Rogeru Federeru biće pobjednik meča Rafael Nadal – Grigor Dimitrov.

Australian Open, polufinale: Federer – Wawrinka 3:2 (7:5, 6:3, 1:6, 4:6, 6:3)