Svečano obilježavanje 9. januara danas u Banjoj Luci uprkos odluci Ustavnog suda BiH

0
892

Uprkos odluci Ustavnog suda Bosne i Hercegovine kojom je Dan Republike Srpske proglašen neustavnim, u manjem bh. entitetu danas će prema svim prilikama biti svečano i veselo. Nijedna institucija u RS-u danas ne radi kako bi što veći broj građana mogao obilježiti 9. januar.

Pripreme za obilježavanje Dana RS-a, na kojem se očekuje veliki broj zvanica, nastupi stotina izvođača, horova i kulturno-umjetničkih društava traju već danima, a Banja Luka je još ranije osvanula okićena zastavama. Međutim, nisu zastave jedino što se moglo vidjeti. Da ima itekako ozbiljne namjere da ne poštuje odluku Ustavnog suda i da pri tome ne želi nikakve smetnje, organizator je vrlo jasno pokazao na probi tokom koje su ulicama defilirali pripadnici policije sa dugim cijevima i oklopna vozila s mitraljezima.

Obilježavanje 25. godišnjice osnivanja Republike Srpske počinje na Trgu RS-a, a završava na Trgu Krajine gdje će biti upriličen i kulturno-umjetnički program. Uprkos kritikama, svečanom prijemu prisustvovat će i predsjednik Republike Srbije Tomislav Nikolić.

Do odluke Ustavnog suda BiH na manifestaciju se trošilo blizu 110.000 KM, ali s obzirom na to da je 9. januar kao Dan RS-a neustavan, porasla mu je i cijena pa se očekuje da će za ovogodišnje obilježavanje biti potrošeno znatno više novca.

Da neće poštovati odluku Ustavnog suda iz RS je poručeno puno prije održavanja referenduma o Danu RS-a. Još početkom 2015. godine Narodna skupština RS-a je usvojila deklaraciju u kojoj je jedan od zaključaka bio da odluka neće biti ispoštovana ukoliko se bude tražilo da se 9. januar ukine kao Dan RS-a. Bila je to samo jedna u nizu poruka da se u ovom bh. entitetu “ne” kao odgovor ne prihvata.

Još jedna poruka uslijedila je 25. septembra prošle godine kada je u RS-u održana također neustavan referendum o Danu Republike Srpske, na kojem je 677.771 glasač na pitanje “Da li podržavate da se 9. januar obilježava i slavi kao dan RS-a” dao potvrdan odgovor. Nikakav problem u nepoštovanju odluke Ustavnog suda BiH ne vide ni oni pod čijom je palicom organizovan referendum, zbog čega su ispitani u Tužilaštvu BiH. No, da se ne boje kazne i posljedica jasno će pokazati danas od 9:30 sati, a onda vjerovatno i iduće godine, za kada je umjesto počasne jedinice OSBiH najavljeno postrojavanje veteranske jedinice u uniformi vojske Republike Srpske.