Stanje na putevima u BiH

0
1179
Na putevima u BiH saobraća se bez dužih zastoja. Vozi se po pretežno suhom kolovozu uz umjerenu frekvenciju vozila.

Povremene polusatne obustave saobraćaja, zbog deminiranja terena, aktuelne su od 07 do 16 sati na magistralnom putu M-1.8 Lončari-Orašje, u blizini mjesta Dusine.

Zbog održavanja  “Prvog oldtimer skupa u Bihaću” danas u vremenu od 11:30 do 12:30 sati, saobraćaj će se odvijati usporeno na magistralnom putu Kostela-Bihać. Vozače molimo da poštuju upute ovlaštenih lica iz pratnje.

Na autoputu A-1 nema vanrednih ograničenja, dok je na autoputu Banja Luka-Bosanska Gradiška zbog izgradnje vijadukta zatvorena petlja Mahovljani.

Na magistralnim putevima sa aktuelnim sanacionim radovima saobraća se sporije uz obavezno poštivanje privremeno postavljene signalizacije. Izdvajamo dionice: M-17 Jablanica-Mostar, M-17 Buna-Tasovčići, M-17 Nemila-Topčić Polje, M-4 Banja Luka-Čelinac,  M-18 Priboj-Simin Han i M-4 Simin Han-Kalesija, kao i puteve na području  Prozora (M-16.2), Kladnja (M-18), Donjeg Vakufa (M-16) i Livna (M-6.1).

Pojačan je promet vozila na izlazu iz BiH na graničnim prelazima Doljani, Gabela Polje i Prisika, a na ulazu u BiH na graničnim prelazima Velika Kladuša, Bosanski Brod i Bosanska Gradiška. Na ostalim graničnim prelazima zadržavanja za sada nisu duža od 30 minuta.

Apelujemo na vozače da prije polaska na putovanje provjere svu potrebnu dokumentaciju, kao i važnost svih dokumenata neophodnih za prelazak granice.
………………………………
Idete na godišnji odmor. Zaboravili ste zeleni karton i zdravstveno osiguranje za inostranstvo?
BIHAMK ima riješenje!  Kontaktirajte nas na 1282 i saznajte gdje u bilo koje doba dana ili noći možete da izvadite zeleni karton,  ugovorite policu zdravstvenog osiguranja ili pak osigurate vašu kuću ili stan ? Ovu pogodnost vam je omogućio naš partner Bosna Sunce osiguranje.
…………………………….
„VEŽI SE-SIGURNOSNI POJAS SPAŠAVA ŽIVOT“. Saobraćajne nezgode jedan su od glavnih uzroka smrti djece ispod 14 godina. Procjenjuje se da bi oko 70% djece preživjelo ili ne bi zadobilo teške povrede da su bila ispravno vezana u odgovarajućoj autosjedalici. Zato ZAŠTITITE VAŠE DIJETE – UVIJEK  KORISTITE AUTOSJEDALICU !
…………………………….
Bosanskohercegovački auto-moto klub /BIHAMK/ u periodu do 06. avgusta u saradnji sa lokalnom policijom  realizuje tradicionalnu saobraćajno-preventivnu akciju kontrole tehničke ispravnosti putničkih motornih vozila  pod nazivom “Putujte sigurno”.
……………………………..
Budite naš izvještač sa ceste. Obavijestite nas o obustavama saobraćaja, kao i drugim izmjenama u režimu saobraćanja, putem našeg sms broja 062-090-080.

……………………………..
IZMJENE U REŽIMU SAOBRAĆAJA:


AUTOPUT

Banja Luka-Bosanska Gradiška, zbog izgradnje vijadukta Mahovljani, za saobraćaj je zatvorena petlja Mahovljani. Vozačima se preporučuje korištenje petlje Aleksandrovac ili magistralnog puta M-16 u ovisnosti od pravca kretanja.

MAGISTRALNI PUTEVI
M-1.8
Orašje-Lončari, zbog deminiranja terena u mjestu Dusine od 07 do 16 sati dolazi do povremenih polusatnih obustava saobraćaja.
M-4
Simin Han-Caparde, zbog sanacije mosta preko rijeke Dubnice, saobraćaj se odvija jednom trakom naizmjenično.

Gračanica, zbog radova na rekonstrukciji raskrsnice u Gračanici saobraćaj se odvija usporeno.

Banja Luka (Rebrovac)-Čelinac, zbog sanacije klizišta saobraća se naizmjenično, uz postavljenu svjetlosnu signalizaciju.
M-5

Trg Maršala Tita u Bihaću, zbog izgradnje poslovnog objekta saobraća se jednom trakom.
M-6.1
Livno (na spoju sa M-16) zbog izgradnje kružnog toka saobraćaj se odvija usporeno uz povremene obustave i preusmjeravanja na alternativne pravce.
M-15
Kamičak-Ključ, zbog radova na sanaciji škarpe iznad i ispod nivele ceste saobraćaj se odvija naizmjenično, jednom trakom.
M-16
Donji Vakuf, zbog radova na sanaciji škarpe, saobraćaj se odvija naizmjenično jednom trakom.

Jajce- Crna Rijeka (lokalitet Lučina), zbog klizišta, saobraćaj se odvija usporeno, jednom trakom.
M-16.2
U toku su radovi na ulazu u Prozor, zbog čega se saobraća usporeno, jednom trakom.
M-17

Topčić Polje-Lašva (Nemila) zbog radova na sanaciji škarpe iznad nivele ceste, saobraćaj se odvija naizmjenično jednom trakom.
Buna-Tasovčići, zbog radova na sanaciji udarnih rupa i asfaltiranju blizini mjesta Ševaš Njive na mjestu izvođenja radova saobraća se jednom trakom.
Doboj-Šešlije (dionica Johovac-Rudanka),
u toku je izgradnja priključaka magistralnog puta na budući autoput, pa je saobraćaj regulisan privremeno postavljenom signalizacijom, čije je poštivanje obavezno.
M-17.4
Mostar-Čitluk (Kruševo i Čitluk), zbog radova na sanaciji kolovoza, saobraćaj se odvija naizmjenično jednom trakom uz povremene obustave do 15 minuta.
M-18
Brod na Drini-GP Hum/Šćepan Polje, zabranjen je saobraćaj za sva vozila čija ukupna masa prelazi 16 tona.
Kladanj (most preko rijeke Drinjače), zbog radova na mostu saobraća se jednom trakom uz postavljenu svjetlosnu signalizaciju.
Priboj-Simin Han, zbog sanacije klizišta saobraća se naizmjenično, uz postavljenu svjetlosnu signalizaciju.

REGIONALNI PUTEVI
R-435 
Nevesinje-Berkovići – u toku su radovi na rekonstrukciji i modernizaciji ove dionice, zbog čega se saobraćaj odvija naizmjenično,  jednom trakom.
R-454a Bratunac-Drinjača – zbog aktiviranog klizišta na snazi je zabrana saobraćaja za teretna motorna vozila preko 3,5 tone ukupne mase i autobuse preko 5 tona.

R-474 Prnjavor-Doboj (Gornja Vijaka2-Razboj u mjestu Dragalovci) – zbog radova  na izgradnji  saobraćajnice i mosta  preko rijeke Ukrine, na snazi je potpuna obustava saobraćaja, a vozila saobraćaju lokalnim putem kroz selo Brestvo.

KANTON SARAJEVO
– Zbog izvođenja radova na rekonstrukciji uličnih cjevovoda od 08 do 18 sati obustavlja se saobraćaj u ulici Obala Kulina Bana (od raskrsnice sa ulicom Gimnazijska do raskrsnice sa ulicom Ćumurija) u lijevoj traci u dozvoljenom smijeru, dok drugi dio ostaje slobodan za saobraćaj. Danas od 14 sati do 24 sata obustavlja se saobraćaj za autobuse i teretna vozila u ulici Ćumurija.
– Zbog radova na izgradnji kružne raskrsnice na dijelu ulica Ante Babića i Ive Andrića (spoj “X” transferzale i novoizgrađene “A” transferzale), obustavljen je saobraćaj u dijelu ulice Ive Andrića (od raskrsnice sa ulicom Olimpijska do raskrsnice sa ulicom Ante Babića).
-Zbog izvođenja sanacionih radova, usporeno se saobraća u ulicama: Breka, Safeta Zajke, Kasima Hadžića, Blažujski drum, Lužansko polje, Nalina,  Kemal Begova i  Branilaca Hotonja.
-Zbog izvođenja radova na izgradnji  kolektora usporeno se saobraća na lokalnom putu Ljubovčići-Jeleč-Pazarić (od 08 do 17 sati).

INFORMACIJA ZA VOZAČE KOJI PUTUJU U I KROZ SLOVENIJU

Zbog posjete zvanične delegacije Ruske Federacije danas (30 jula) se očekuju  brojni saobraćajni zastoji u Ljubljani i regiji Gorenjsko. Određene dionice biće potpuno zatvorene za saobraćaj tokom kraćih ili dužih vremenskih perioda. Saobraćaj za vozila preko 3,5 tone biće zabranjen.

Vozačima koji  dolaze u Sloveniju iz zapadne i sjeverne Evrope i nastavljaju put prema Hrvatskoj, preporučuje se alternativni put kroz Italiju. Vozačima iz suprotnog smijera, također se preporučuje put kroz Italiju ili kroz Ljubljanu (istočna obilaznica) i Maribor prema Grazu. Tunel Karavanke će danas biti zatvaran nekoliko puta u toku dana, tako da se savjetuje izbjegavanje putovanja kroz ovaj tunel prema Austriji.