STANJE NA PUTEVIMA U BIH

0
1071

Stanje na putevima 19.01.2017. u 07 : 30 sati

Zbog nepovoljne vremenske situacije, obustavljen je saobraćaj na dionici regionalnog puta R-419 Posušje-Blidinje.

Zbog snijega i sniježnih nanosa, obustavljen je saobraćaj  za teretna vozila preko 7,5 tona na putnim pravcima: Sarajevo-Rogatica (preko prevoja Romanija),  Glamoč-Mlinište i Drvar-Bosanski Petrovac.

Na putnim pravcima Koprivnica-Kupres-Livno i Trnovo-Dobro Polje (prevoj Rogoj) obavezna je upotreba lanaca za teretna vozila sa prikolicom i šlepere.

I na ostalim dionicama u Bosni upozoravamo na zasnježen i mjestimično zaleđen kolovoz. U Hercegovini se vozi po mokrom i mjestimično klizavom kolovozu, uz povremeno jake udare vjetra.

Zbog jakog vjetra koji stvara snježne nanose skrećemo pažnju na putne pravce Ripač-Bosanski Petrovac-Lanište, Bosanski Petrovac-Drvar, kao i na puteve na područkju Kupresa, Livna, Tomislavgrada, Bosanskog Grahova, Posušja i Glamoča. Ekipe putne operative nalaze se na terenu i intervenišu na svim dionicama gdje je to neophodno.

Apelujemo na vozače da voze maksimalno oprezno i da na put ne kreću bez zimske opreme, koja je zakonski obavezna na svim putevima.

Zbog lošeg stanja kolovoza i čestih saobraćajnih nezgoda, ne preporučuje se kretanje dionicom magistralnog puta M-14 Srbljani-Bosanska Krupa. Vozači mogu koristiti alternativni pravac R-402 Cazin-Stijena-Ljusina.

Zbog loših vremenskih uslova u Hrvatskoj, zabranjen je saobraćaj za teretna vozila sa prikolicom i šlepere na graničnom prelazu Izačić. Radovi na području Hrvatske i dalje su aktuelni na graničnim prelazima Bosanski Brod-Slavonski Brod i Orašje-Županja, tako da se na ovim prelazima tokom dana saobraća usporeno. Na ostalim graničnim prelazima zadržavanja su kratkotrajna.

„VEŽI SE-SIGURNOSNI POJAS SPAŠAVA ŽIVOT“. Kod sudara za putnike na zadnjem sjedištu koji se nisu vezali sigurnosnim pojasom opasnost od težeg ozljeđivanja i smrtnog stradanja se povećava za tri puta u odnosu na vezane putnike. Zato UVIJEK PROVJERITE JESU LI SVI VAŠI PUTNICI VEZALI SIGURNOSNE POJASEVE !