Snijeg prekrio BiH, otežano kretanje na cestama u BiH

0
784

Danas u Bosni prije podne pretežno oblačno vrijeme sa snijegom u većini područija. Tokom dana, slab snijeg je moguć ponegdje u centralnim i istočnim djelovima.

U Hercegovini jutro umjereno do pretežno oblačno, uz postepeno razvedravanje. U jutarnjim satima, uz nešto više oblaka, može pasti i malo kiše. Vjetar u Bosni slab sjeverenog smjera, a u Hercegovini slab sjeveroistočni. Najviša dnevna temperatura od -2 do 4, na jugu od 3 do 7 stepeni. Poslije podne i u večernjim satima pad temperatura zraka.

U Sarajevu pretežno oblačno vrijeme. Prije podne sa susnježicom i slabim snijegom. Tokom dana, postupan prestanak padavina. Najviša dnevna temperatura oko 1 stepen.

Zbog snijega na kolovozu, ovoga jutra saobraća se usporeno na većini putnih pravaca u našoj zemlji. Posebno otežano je na dionicama u centralnim, sjevernim i sjeverozapadnim krajevima.

Izdvaja se putni pravac Prozor-Gornji Vakuf, gdje je na snazi zabrana saobraćaja za teretna vozila, kao i putni pravci: Bosanski Petrovac-Bihać-Izačić, Livno-Bosanski Petrovac, Livno-Kupres i Livno-Glamoč, gdje je na snazi zabrana saobraćaja za teretna vozila preko 7,5 tona, dok je za ostala teretna vozila obavezna upotreba lanaca.

Zbog niskih temperatura moguće je formiranje poledice na kolovozu, pa vozače pozivamo na pojačan oprez. Na dionicama u južnim krajevima, kolovoz je pretežno mokar. Mole se vozači za maksimalno opreznu vožnju, prilagođenu uslovima na putu. Posjedovanje zimske opreme je zakonski obavezno za sve kategorije vozila.

Zbog loših vremenskih uslova u Crnoj Gori, granični prelaz Deleuša (Bileća-Nikšić) zatvoren je za teretna vozila. Zbog loših vremenskih uslova u Hrvatskoj na graničnom prelazu Izačić zabranjen je saobraćaj za teretna vozila sa prikolicom i šlepere.

Radovi na području Hrvatske i dalje su aktuelni na graničnim prelazima Bosanski Brod-Slavonski Brod i Orašje-Županja, tako da se na ovim prelazima tokom dana saobraća usporeno.

Na ostalim graničnim prelazima nema dužih zadržavanja, saopćeno je iz BiHAMK-a.