U Banjoj Luci Bijelo dugme, Trebinjce zabavljao Joksimovć

0
804

Novu godinu, po julinaskom kalendaru Banjalučani su sinoć dočekali uz koncert „Bijelog dugmeta“, u Trebinju je nastupao Željko Joksimović, a u Višegradu bend „No smoking orkestra“.

Iako je snijeg podao gotovo cijele večeri, to nije omelo jedan broj Banjalučana da na glavnom trgu sinoć slušaju neke od najpoznatijih pjesama „Bijelog dugmeta“ u novim aranžmanima.

U Novu godinu po Julijanskom kalendaru Goran Bregović, Mladen Vojičić Tifa i Alen Islamović uveli su ih uz numeru “Tako ti je mala moja kad ljubi Bosanac”.

Pokrovitelj ovog koncerta na otvorenom u Banjoj Luci je predsjednik RS-a.

Grad Banja Luka i kulturni centar “Banski dvor” organizovali su uz ponoć vatromet i svečani doček pravoslavne nove godine ispred Banskog dvora i porte Hrama Hrista Spasitelja, a u kulturno-umjetničkom programu nastupio je veliki Gradski tamburaški orkestar i Orkestar “Tamburaši sa Vrbasa”.

Srpska, Ruska, Gruzijska pravoslavna crkva, Sveta Gora i Јerusalimska patrijaršija poštuju julijanski ili stari kalendar koji je uveo Julije Cezar 45 godine p.n.e i koristio se u cijeloj Evropi do 16. vijeka, kada se prelazi na gregorijanski kalendar.