BiHAMK: Vozače pozivamo na pojačan oprez

0
675
13.01.2017., Zagreb - U poslijepodnevnim satima gradsko podrucje zahvatila je promjena vremena koja je donijela pad temperature i gust snijeg. Photo: Igor Soban/PIXSELL

Zbog snijega na putevima, ovoga jutra saobraća se usporeno na većini putnih pravaca u našoj zemlji. Posebno otežano je na dionicama u centralnim, sjevernim i sjeverozapadnim krajevima.

Izdvaja se putni pravac Prozor-Gornji Vakuf, gdje je na snazi zabrana saobraćaja za teretna vozila, kao i putni pravci: Bosanski Petrovac-Bihać-Izačić, Livno-Bosanski Petrovac, Livno-Kupres i Livno-Glamoč, gdje je na snazi zabrana saobraćaja za teretna vozila preko 7,5 tona, dok je za ostala teretna vozila obavezna upotreba lanaca.

Zbog niskih temperatura moguće je formiranje poledice na kolovozu, pa vozače pozivamo na pojačan oprez. Na dionicama u južnim krajevima, kolovoz je pretežno mokar. Mole se vozači za maksimalno opreznu vožnju, prilagođenu uslovima na putu. Posjedovanje zimske opreme je zakonski obavezno za sve kategorije vozila.

Zbog loših vremenskih uslova u Crnoj Gori, granični prelaz Deleuša (Bileća-Nikšić) zatvoren je za teretna vozila. Zbog loših vremenskih uslova u Hrvatskoj na graničnom prelazu Izačić zabranjen je saobraćaj za teretna vozila sa prikolicom i šlepere.

Radovi na području Hrvatske i dalje su aktuelni na graničnim prelazima Bosanski Brod-Slavonski Brod i Orašje-Županja, tako da se na ovim prelazima tokom dana saobraća usporeno.

Na ostalim graničnim prelazima nema dužih zadržavanja, saopćeno je iz BiHAMK-a.