Sajam organske proizvodnje 7. i 8. srpnja u Novom Travniku

0
1395

Ovogodišnji Sajam organske proizvodnje i ekoturizma, njegovo 11. izdanje, bit će održan 7. i 8. srpnja u Novom Travniku.

Predsjednik Saveza Organsko FBiH Sejad Herceg izjavio je za Fenu da će sajam biti prilika da javnost sazna kako organska poljoprivredna proizvodnja i ekoturizam mogu pomoći stanovništvu ruralnih područja da poboljšaju ekonomske prilike kroz samozapošljavanje.

Dodao je da će u fokusu sajma biti proizvodnja maline, budući da ta kultura u izvozu voća i povrća iz Bosne i Hercegovine sudjeluje s više od 50 posto.

Herceg je istakao da su u malinarstvu trenutno vrlo niske otkupne cijene zbog čega će na sajmu nastojati okupiti sve proizvođače i otkupljivače, te predstavnike nadležnih institucija radi iznalaženja načina za prevazilaženje novonastale situacije.

Pojasnio je da će biti održan i okrugli sto o proizvodnji i plasmanu maline na kojem se očekuje sudjelovanje svih zainteresiranih aktera na tom tržištu, a sve s ciljem zaštite proizvodnje i tržišta.

Također, Herceg je naveo da će na sajmu biti predstavljeni i turistički potencijali Srednjobosanskog, Tuzlanskog i Kantona Sarajevo.

Pokrovitelj sajma i ove godine je Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.