Psi lutalice u Novom Travniku sve veći problem

0
1639

Ne zna se točan broj pasa koji slobodno hodaju ulicama Novog Travnika, ali se zna kako ih je svakim danom sve više i više.

Zakonom o zaštiti i dobrobiti životinja zabranjeno je hvatanje i ubijanje pasa, a lokalnim vlastima nametnuta je obveza gradnje azila za napuštene životinje. Problem u Novom Travniku je prisutan već duže vrijeme, ali u ovom zimskom razdoblju je primjetniji budući da psi zbog nedostatka hrane i niskih temperatura okupljaju se oko kontejnera i pred ulazima zgrada.

Stanovnici nebodera Kralja Tvrtka 40 posebno su uznemireni budući da se svakodnevno ispred ulaza u ovu zgradu nalazi desetak lutalica.

Najteže je djeci koja se plaše izaći vani, a roditelji su primorani pratiti ih u školu i natrag.

Najveća opasnost građanima prijeti od bjesnoće, ali prema našim podacima nema zabilježenih slučajeva na području Novog Travnika. Psi lutalice su ovdje konstantan problem koji je potrebno riješiti na višim razinama, ugledati se na razvijene zemlje, smatra doktor veterine Josip Tabak.

Prema njegovom mišljenju pravi problem su neodgovorni vlasnici pasa, koji nakon nekog vremena se prestanu brinuti za svoje ljubimce i jednostavno ih ostave na ulicama grada prepuštene same sebi.

Jedini savjet koji je uputio Novotravničanima je pokušati izbjegavati pse koji se kreću u čoporima, dok ovaj problem vlasti ne riješe trajno.