Prodavali lažne dokumente za 10000 eura, među uhićenima i radnici matičnih ureda

0
1063

AKCIJA PAPIRUS

Lica uhićena u akciji kodnog naziva “Papirus” nakon kriminalističke obrade predana su Županijskom tužiteljstvu u Sarajevu, rečeno je Srni u Agenciji za istrage i zaštitu BiH /Sipa/.

Pripadnici Sipe jučer su uhitili 10 lica na području Sarajeva i Zvornika zbog osnovane sumnje da je ova grupa pribavila lažne dokumente BiH za 36 lica iz kriminalnog miljea.

Ova lica osumnjičena su za kazneno djelo organizirani kriminal u vezi s kaznenim djelima krivotvorenje isprave i ovjeravanje neistinitog sadržaja, priopćeno je iz SIPA-e.

Istraga pod nadzorom Županijskog tužiteljstva u Sarajevu trajala je duže vrijeme, a sprovedena je u suradnji s MUP-om Republike Srpske, Obavještajno-sigurnosnom agencijom BiH, Ministarstvom unutarnjih poslova Srbije i Graničnom policijom BiH.

Akcija pod kodnim nazivom “Papirus” sprovedena je u suradnji sa MUP-ovima Županije Sarajevo, Tuzlanske županije, Hercegovačko-neretvanske županije i Srednjobosanske županije.

U suradnji s ovim organima Sipa je prikupila dokaze iz kojih proizilazi osnovana sumnja da su članovi organizirane grupe počinili kaznena djela za koja su osumnjičeni.

SIPA je ovom akcijom razbila lanac koji se bavio krađom identiteta građana BiH, koje su prodavali kriminalcima iz regije, čime su im omogućavali dobijanje originalnih putovnica BiH.

Srna neslužbeno saznaje da su lažne putovnice koštale oko 10.000 eura, te da su ukradeni identitet imali kriminalci s područja Srbije, Crne Gore, Bugarske i jedno lice koje je 17. srpnja uhićeno u Peruu zbog krijumčarenja droge iz Južne Amerike u Europu.

U Zvorniku su, prema izvoru Srne, uhićena lica čiji su inicijali B.Đ. i S.M, a među uhićenima ima radnika matičnih ureda i Agencije za identifikacijske dokumente, evidenciju i razmjenu podataka /IDDEEA/.