Otvaraju se novi hrvatski konzulati u BiH

0
2810
Najavio Plenković
Otvaraju se novi hrvatski konzulati u BiH
“Odlučili smo otvoriti konzulate sukladno dogovoru i prioritetu za Hrvatsku, a to je Bosna i Hercegovina”

Na pitanja novinara odgovorio je da je jedan veliki paket od 16 ili 17 veleposlanika na dnevnom redu Odbora za vanjske poslove te da slijedi finalna procedura upućivanja veleposlanika na nove mandate. Rekao je da se radi o uobičajenoj praksi koja postoji u svim diplomacijama u svijetu jer se rotacije rade u onom trenutku kada je pauza u školskoj, odnosno akademskoj godini.

“Sredinom listopada završavaju mandati za još 16 ili 17 veleposlanika tako da očekujem da u sljedećih nekoliko mjeseci ukupna rotacija bude gotovo pola diplomatske mreže, njih oko 35. Proveo sam 17 godina u diplomatskoj službi i poprilično dobro poznajem stanje sustava, našu razgranatost”, kazao je premijer te dodao da Hrvatska s obzirom na veličinu ima poprilično razgranatu diplomatsku mrežu, praktički cijelu Europu kao i sve bitne točke na drugim kontinentima.

“Odlučili smo otvoriti konzulate sukladno dogovoru i prioritetu za Hrvatsku, a to je Bosna i Hercegovina i u Vitezu i u Livnu. Tako ćemo omogućiti našim državljanima konzularne usluge na način koji je bliži njihovim mjestima stanovanja”, rekao je Plenković, javlja Hina.

Rekao je kako smatra “da diplomatska mreža treba biti snažna, pulsirajuća, učinkovita, čvrsto zastupati politička stajališta Republike Hrvatske i naravno biti na usluzi našim građanima, ali jednako tako boriti se za ekonomske interese, a to znači pružiti ruku našim izvoznicima u potrazi za novim tržištima”.

Srijeda, 21. lipnja 2017. 8:08