Lendo ne zna je li bilo prioritetnijih nabavki: Za laptope 17 tisuća maraka

0
1066

Više općina na području Federacije BiH je u tijeku ove godine raspisalo tendere vrijedne na desetine tisuća maraka za nabavku novih laptopa i tableta, s odgovarajućim torbama, namijenjenih načelnicima ili vijećnicima, što stručnjaci smatraju neopravdanim.

Općina Novi Travnik prošlog mjeseca raspisala je tender za nabavku laptopa s torbama za vijećnike Općinskog vijeća u vrijednosti od preko 17.000 konvertibilnih maraka (KM). Ova nabavka laptopa je i predviđena u planu javnih nabavki za 2017., ali tek za treći kvartal ove godine.
Refik Lendo, načelnik Općine Novi Travnik, za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) kaže da ne zna je li bilo prioritetnijih nabavki od laptopa.

Napravili smo to zbog uštede. Puno papira koristimo za štampanje kada su materijali u pitanju. Kada smo izanalizirali, shvatili smo da je vrijeme za uštede i efikasniji rad, kaže Lendo.

Predsjednik Općinske organizacije Socijaldemokratske partije (SDP) Novi Travnik Besim Belegić kaže da je bilo puno boljih načina da se utroši 17.000 KM od kupovine laptopa vijećnicima. Naveo je kao primjer dječja igrališta, uređivanje šetališta pored rijeke Jaglenice, pomoć oboljelim i nabavku ortopedskih i sličnih pomagala, nabavku opreme u školama ili stipendiranje učenika.

Najgora u svemu je činjenica da se sjednice Općinskog vijeća u Novom Travniku gotovo i ne održavaju, tako da mi nije jasno o kakvim uštedama možemo govoriti, kaže Belegić.
Miraščija navodi i da Skupština Srednjobosanskog kantona jedina u BiH nema web-stranicu zbog nedostatka financijskih sredstava, a vijećnici u Novom Travniku, koji je sastavni dio ovog kantona, kupuju laptope s torbama.

 

Obrazloženje da se nabavkama laptopa štedi na papiru, više je nego smiješno sa stanovišta svrsishodnosti nabavke. To bi doslovno značilo da vijećnici trebaju kupovati najjeftinije laptope, najslabijih karakteristika, bez ikakve dodatne opreme i, naravno, bez nove torbe za laptope, jer im je navodni cilj uštedjeti na papiru, a ne povećati efikasnost i efektivnost rada vijećnika, dodaje Meraščija.

Općina Stari Grad Sarajevo je također nabavila 31 laptop za općinske vijećnike, a ukupna vrijednost nabavke je 18.000 KM, iako to nije predviđeno u planu za 2017. godinu.

Također je za nabavku korišten nekonkurentni tender.

Općina Stari Grad je u planu javnih nabavki za 2017. godinu predvidjela isključivo nabavke roba malih vrijednosti – najskuplja je nabavka 40.000 KM. Također, predviđena je nabavka računarske i srodne opreme, u vrijednosti od 33.200 KM, i to otvorenim postupkom.

Na kraju, iako se radi o nabavkama male vrijednosti, kada se zbroje vrijednosti ovih šest nabavki, to više nisu male brojke, već zavidna financijska sredstva. Ovo su odlični primjeri da svi vide kako se ‘po zakonu’ krčme sredstva svih nas, poreznih obveznika, građana BiH,zaključuje Miraščija.