Hrvati iz BiH mogu izvaditi hrvatsku osobnu preko interneta

0
2178

Novi Zakon o osobnoj iskaznici u Republici Hrvatskoj stupio je na snagu, a on je izuzetno značajan i za Bosnu i Hercegovinu jer predviđa da svi hrvatski državljani mogu imati osobnu iskaznicu bez obzira na prebivalište.

Pojednostavljeno, svi Hrvati iz BiH koji imaju domovnicu mogu predati zahtjev i dobit će novu hrvatsku osobnu iskaznicu. Ne treba posebno naglašavati koje sve prednosti to donosi, naročito ako znamo da od ulaska u Europsku uniju hrvatski građani mogu putovati diljem Europe samo uz posjedovanje osobne iskaznice, dakle, bez putovnice.Svi imaju pravo

Kako navode hrvatski mediji, od jučer se mogu predati i zahtjevi za izdavanje elektroničke osobne iskaznice, s kojom dolazi i elektronički potpis, kao i pristup e-servisima državne upute. Kako navodi Ministarstvo unutarnjih poslova RH, nova osobna iskaznica je elektronička javna isprava na koju pravo imaju svi hrvatski državljani bez obzira na godine života i bez obzira imaju li ili nemaju prebivalište u Hrvatskoj.

– Također, hrvatski državljani koji prebivaju u inozemstvu, zahtjev za izdavanje elektroničke osobne iskaznice mogu podnijeti u bilo kojoj policijskoj upravi ili postaji u Hrvatskoj, dok hrvatskim državljanima s prebivalištem u RH osobnu izdaje policijska uprava ili postaja nadležna prema mjestu prebivališta ili boravišta.

Naglašavamo da ne postoji obaveza mijenjanja trenutno važećih osobnih iskaznica sve do isteka njihovog roka važenja te da osobe koje imaju osobnu iskaznicu s trajnim rokom važenja nemaju uopće potrebu mijenjanja, ali ukoliko žele svoju osobnu iskaznicu zamijeniti novom, elektroničkom, mogu to učiniti, navode iz MUP-a RH.

Cijene

 

E-osobne iskaznice izdaju se u redovitom postupku u roku od 30 dana od dana podnošenja zahtjeva. Cijena za djecu do pet godina je 60 kuna (oko 15,7 maraka). Za osobe starije od pet godina pa do 65 godina (s jednim ili oba certifikata) košta 79,5 kuna (oko 20,9 maraka), a za osobe starije od 65 godina (bez certifikata) 49,5 kuna (oko 13 maraka). Ukoliko želite izdavanje po ubrzanom postupku (deset dana) cijena je 195 kuna (oko 51,3 marke), dok je za žurni postupak (tri dana) 500 kuna (oko 131,5 maraka). Dužni ste ju preuzeti u roku od 90 dana od dana proteka roka za izdavanje. Zahvaljujući ugrađenom čipu omogućuje elektroničku identifikaciju i elektronički potpis te siguran pristup elektroničkim servisima javne uprave, korištenje elektroničkog potpisa, online pristup službenim dokumentima i obrascima te mogućnost korištenja drugih servisa u području e-usluga. Rok važenja osobnih iskaznica i certifikata je pet godina, izuzev osobnih iskaznica izdanih osobama s navršenih 65 godina koje se izdaju bez roka važenja. Za sve detaljnije informacije oko postupka izdavanja e-osobne iskaznice kao i o dokumentima potrebnim za to građani se mogu obratili MUP-u RH ili potrebne informacije naći na Internet stranici www.mup.hr.