Francuzi imaju pravo biti nedostupni van radnog vremena

0
829

Zaposlenici kojima se dizala kosa na glavi kad bi od šefa u subotu navečer ili u nedjelju ujutro primili mail s “hitno”, od 1. januara mogu odahnuti, barem u Francuskoj jer imaju pravo ne odgovarati na takve pozive van radnog vremena prema zakonu nazvanom “pravo na isključenje”.

Firme s više od 50 zaposlenika obavezne su napraviti kodeks dobrog ponašanja u kojem će biti navedeni sati tokom kojih zaposlenici ne trebaju odgovarati ili slati poruke elektronske pošte.

Francuska, članica Evropske unije, već ima 35-radnu sedmicu koja je na snazi od 2000. godine, podsjeća BBC.

Predlagatelji zakona isticali su da zaposlenici koji odgovaraju ili provjeravaju elektronsku poštu van radnog vremena nisu pošteno plaćeni za taj prekovremeni rad i da takva praksa stalnog “priključenja” na mrežu nosi rizik od stresa, sagorijevanja na poslu (burnout), tegoba sa spavanjem i remeti privatni život.

Zakon o pravu na isključenje dio je reforme zakona o radu i jedini je koji nije izazvao proteste i štrajkove, što nije bio slučaj s izmjenama zakona koje omogućuju poslodavcima lakše zapošljavanje i otpuštanje zaposlenika. Njegov je cilj nametnuti poštivanje vremena za odmor i godišnji odmor te uspostaviti bolju ravnotežu između profesionalnog i privatnog života.

Prema studiji instituta Great Place to Work, 12 posto aktivne populacije pogođeno je bolešću 21. stoljeća, sagorijevanjem na poslu, ali “burnout” u mnogim državama nije priznat kao profesionalna bolest.

U Belgiji se zakonom od 1. septembra 2014. burnout smatra “psihosocijalnim rizikom” i preduzeća su obavezna svoje pravilnike tome prilagoditi, ali u praksi, na taj se zakon rijetko kad poziva.

Neke privatne firme već su pokušavale ograničiti svojim zaposlenicima korištenje elektronske pošte van radnih sati. Tako je primjerice njemački proizvođač vozila Daimler 2014. uveo opciju za radnike koji odlaze na godišnji odmor da umjesto poruke out-of-office (izvan ureda), zaposlenici mogli odabrati funkciju da im se elektronske poruke automatski brišu.