Dan kada se rodila najveća legenda FK Sarajevo

0
833

“Svi u napad, jedan je Hase”

Na današnji dan 1933. godine u Sarajevu, tačnije naselju Kovači, rođen je Asim Ferhatović-Hase, jedan od najboljih bosanskohercegovačkih nogometaša u historiji, te najveća legenda FK Sarajevo.

Popularni Hase nogometom se počeo baviti u nižerazrednom Vratniku iz Sarajeva, a potom je igrao za FK Sarajevo. Nastupao je za mlađe kategorije bordo kluba, debitovao za seniorsku momčad 1952. godine protiv Zagreba, a u sezoni 1966./67. sa Sarajevom je osvojio je prvenstvo Jugoslavije.

U sezoni 1963/64. bio je najbolji strijelac prvenstva Jugoslavije sa postignutih 19 pogodaka, a te godine nakratko je otišao u turski Fenerbahče, gdje se nije dugo zadržao i vratio se u Sarajevo.  Njegova čuvena izjava vezana za taj slučaj, i dan danas je kao grafit zapisana na zidu pomoćnog terena stadiona Koševo.

“Ne mogu, brate ja, igrati za novac i slušati kako trebam igrati. Hvala im, bili su korektni i nisu mi pravili probleme. Rekao sam im da ja mogu samo u Sarajevu igrati”.

Za FK Sarajevo je upisao  preko 700 nastupa, a za “A” selekciju reprezenacije Jugoslavije odigrao je samo jednu utakmicu, i to 1961. godine protiv Južne Koreje (5:1).

Najveći bosanskohercegovački stadion u našem glavnom gradu nosi naziv “Asim Ferhatović-Hase”, a njegovi pogocci i bravure prepričavaju se i dan danas. Napustio nas je 25. januara 1987. godine, a na njegovoj dženazi prijatelji i poznanici su ga ispratili aplauzom.