Čović: Nema drugog puta osim popravljanja hrvatsko-bošnjačkih odnosa

0
795

Hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović izjavio je kako nema drugog puta osim popravljanja hrvatsko-bošnjačkih odnosa. Čović je u intervjuu za „Večernji list“ izjavio da će „stvari krenuti naprijed kada se shvati da se bez Hrvata ne mogu donositi nikakve odluke.“

– Nema nama drugoga puta. Stvari će krenuti naprijed kada se shvati da se bez Hrvata ne mogu donositi nikakve odluke. Ne može se događati da se u Parlamentu okuplja bošnjački blok stranaka u vlasti i oporbi koji nadglasava Hrvate koji su formalno u vlasti. To je odnos kakav danas vrijedi u BiH – kazao je Čović.

Govoreći o Mehanizmu koordinacije Čović je kazao kako su županije i njihovo mjesto u tom sustavu, posebno važni za Hrvate.

Nažalost, to je jedini segment vlasti u BiH u kojemu možemo reći da su Hrvati primjereno zastupljeni potrebi ustavne jednakopravnosti ovog naroda. Kroz dva entiteta to apsolutno nismo. U Republici Srpskoj smo zastupljeni s 1,5 posto pučanstva, a samo zahvaljujući razumijevanju te pozicije omogućeno je da imamo pojedinačne predstavnike u vlasti iako to praktično ne bismo mogli imati. U hrvatsko-bošnjačkoj Federaciji BiH Hrvata je 22,5 posto. Izvršna vlast ovdje funkcionira tako da je devet Bošnjaka u Vladi, još trojica Srba koje izaberu bošnjačke stranke, dok je samo pet Hrvata. Za sve odluke Bošnjaci mogu nadglasati Hrvate i to se događa učestalo u posljednjih nekoliko mjeseci. Zato su nama županije jako važne da tamo gdje imamo većinu mogu artikulirati glas Hrvata – ustvrdio je Čović u intervjuu za „Večernji list“.

Dodao je kako je predložio da se problem preglasavanja hrvatskih predstavnika u Federaciji BiH prevlada tako što bi se uveo sustav identičnoga odlučivanja kao u Predsjedništvu BiH, gdje se glede svih točaka koje se nađu na dnevnom redu postigne suglasnost.

izvor: fena