Zukić: Vlasnici kladionica zloupotrebljavaju radnike koji prosvjeduju

0
1401
fena.ba

Predloženim izmjenama i dopunama Zakona o igrama na sreću, koje je nedavno odobrio Zastupnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, država uvodi u red u ovu oblast. Gospodarske subjekte koji se bave organizacijom ovih igara dovodi u jednak pravni položaj sa svim ostalim gospodarskim subjektima.

To je Agenciji Fena izjavio zastupnik u Zastupničkom domu Amir Zukić (SDA), koji očekuje da će i Dom naroda odobriti izmjene tog zakona.
”Organizatori, vlasnici kladionica, lažu javnost i šalju pogrešnu sliku, a zloupotrebljavaju svoje radnike koji organiziraju kampanju koja je netočna”, rekao je Zukić povodom jučerašnjeg mirnog prosvjeda u Mostaru radnica sportske kladionice i kampanje protiv navedenog zakona.

Subjekti koji se bave organizacijom igara na sreću dosad su bili povlašteni, dodaje Zukić, jer je porezna stopa bila manja u odnosu na druge gospodarske grane, a drugo, dobici od igara na sreću do 100 KM uopće nisu bili oporezovani.

Zukić ponavlja da predloženim zakonom država samo uvodi red jer tu djelatnost dovodi u iste pravne okvire s drugim privrednim djelatnostima.

”Ovim zakonom se podjednako reguliraju i Lutrija kao državna firma i organizatori igara koji su privatne firme. Niko se ne preferira. Podjednako se oporezuju i ‘grebalice’ i sve ono što obuhvaćaju igre na sreću. Od ovoga će imati koristi država i njeni građani, a prema dosadašnjem načinu, samo su vlasnici tih kladionica imali koristi”, riječi su Amira Zukića.

Izmjene i dopune Zakona o igrama na sreću odobrio je 13. srpnja Zastupnički dom Federalnog parlamenta. Za je glasovalo 67 zastupnika, 11 bilo protiv a tri suzdržana.

Izmjene i dopune je predložila Federalna vlada po hitnom postupku.