Zavod zdravstvenog osiguranja Zeničko-dobojske županije zadužuje se komercijalnim kreditom kako bi Županijska bolnica Zenica isplatila dugove, saznaje Žurnal.

Kredit u vrijednosti 16 milijuna KM odobren je na period od 7 godina, sa 5 % kamate koja će biti obračunata nakon što se kredit iskoristi. Gruba računica kaže da će samo kamate iznositi najmanje 3 milijuna maraka, a moguće i znatno više. Neki izvori Žurnala tvrde da bi kamate mogle iznositi i 6 milijuna!

No, aranžman je nezakonit jer garant kredita za bolnicu može biti samo Vlada ZDK kao osnivač, a nikako Zavod zdravstvenog osiguranja. Pojednostavljeno, Zavod je ustanova koja prikuplja novac kojeg zaposleni odvajaju od svoje plaće i može biti utrošen isključivo za potrebe liječenja pacijenata, a ne za vračanje dugova zdravstvenih ustanova nastalih po raznim osnovama.

Potpis za direktorski mandat

Ugovor sa bankom čiju kopiju posjeduje Žurnal, potpisala je vd direktorica ZZO Mirzeta Subašić, kojoj je Vlada ZDŽ nekoliko dana ranije mandat produžila posebnom odlukom. Njen tromjesečni mandat istekao je 30. rujna, no vlada na sjednici 13. listopada donosi izmjenu rješenja kojim rok produžava do okončanja konkursne procedure za izbor novog direktora.

Svjesna ili ne činjenice da je takav kreditni aranžman nezakonit, vd direktorica sa predstavnicima banke i direktorom Županijske bolnice Zenica 2.11. potpisuje u ime ZZO ugovor o zalogu na spomenuti kredit.

Time je vjerojatno osigurala direktorsku poziciju, ali i odgovornost ukoliko bude preispitivanja zakonitosti ovog kreditnog zaduženja.

Mirzeta Subašić je bila direktor Zavoda zdravstvenog osiguranja ZDŽ od 2008. do 2012. godine, kada je potpuno neuobičajenom praksom za ovdašnje prilike, smijenjena zbog negativnog revizorskog izvještaja, odnosno gotovo 10 milijuna KM gubitka Zavoda nastalog tokom njenog mandata.

Istragu o financijskoj dubiozi je godinama vodilo Županijsko tužiteljstvo ZDŽ. Nekoliko dana prije nego što će 30. lipnja ove godine biti imenovana za vd direktoricu, tužiteljstvo priopćilo da je istraga obustavljena zbog nedostatka dokaza !?

Kredit će samo odložiti probleme

U vrijeme kada je smijenjena, Mirzeta Subašić bila je kadar SDA, a na poziciju 2008 došla je ispred Stranke za BiH. U međuvremenu, postaje član SBB-a.

Istoj stranci u diobi koalicije SDA-SBB pripalo je mjesto predsjednika Upravnog odbora Zavoda, na koje je je 6. listopada imenovana Nermina Krzić. Tako zdravstvom u ZDK potpuno upravlja SBB, jer je kadar ove stranke i županijski ministar zdravstva Dragoljub Brenjo.

Teško je vjerovati da SDA-ov premijer ZDK Miralem Galijašević nije upoznat sa dešavanjima o nezakonitom kreditnom aranžmanu za Županijsku bolnicu, ali je prepustio da svu odgovornost preuzmu kadrovi SBB-a.

Inače, kredit će za zeničku bolnicu značiti samo privremeno, nikako dugoročno rješenje. Bolnici već sada mjesečno nedostaje oko 300 tisuća KM samo za plaće. Za dvije-tri godine ponovo će biti u višemilijunskom dugu i pitanje je kako će vraćati navedeni kredit, čak i ako ga u međuvremenu „ozakoni“ Vlada ZDŽ.