Zdenka Džambas o izmjenama i dopunama izbornog zakona, te aktualnoj krizi vlasti u Novom Travniku

0
1749
SONY DSC

Parlamentarna zastupnica u Domu naroda BiH Zdenka Džambas za naš portal govorila je o izmjenama i dopunama izbornog zakona, te o aktualnoj krizi vlasti u Novom Travniku.

Centralna.ba :Gospođo Džambas, kao izaslanica u Domu naroda PSBiH, potpisnica ste Prijedloga izmjena i dopuna Izbornoga zakona. Recite nam ukratko o čemu je riječ?

Prije nego odgovorim na Vaše pitanje želim uputiti iskrenu sućut obitelji Trbara  zbog  smrti njihovoga sina Gabrijela. Nadam se da će rezultati istrage o  tragičnom  događaju unijeti mir u srca njegovih roditelja i obitelji.

Dakle, HNS je usuglasio Prijedlog izmjena i dopuna Izbornoga zakona i kao takvoga smo  mi iz Kluba Hrvata DN PSBiH uputili u proceduru usuglašeni Prijedlog po žurnoj proceduri u PSBIH, gdje bi trebao biti na Dnevnom redu sjednice koja je zakazana za  4.5.2017.

Izmjene se odnose na izbor članova Predsjedništva koji dolaze iz FBiH, što znači izbor članova iz reda Hrvata i Bošnjaka. Razlog zbog koga to činimo je potreba da Hrvati biraju ali i  izaberu člana Predsjedništva iz reda Hrvata, kao što tu mogućnost imaju Bošnjaci, ali i  Srbi u RS. Poznato je da po postojećem Izbornom zakonu Hrvati mogu birati, ali ne mogu izabrati. Također, naš Prijedlog sadrži i dio koji se odnosi na izbor izaslanika u Dom naroda FBIH, a po Odluci Ustavnoga suda BiH, kao i rješavanja pitanja Mostara.

Centralna.ba :Na koji način bi sada bilo omogućeno da Hrvatima drugi ne biraju člana Predsjedništva? 

U najkraćem,  koristeći popis stanovnika 2013.

U FBiH se formiraju 3 ad hoc  izborna područja:  A,B i C.

  • U Izborno područje A se ubrajaju općine  u kojima živi više od 2/3 bošnjačkog naroda.
  • U izborno područje B se ubrajaju općine u kojima živi više od 2/3 hrvatskoga naroda
  •  U izborno područje C ulaze sve ostale općine, među kojima je npr. Novi Travnik

Za člana Predsjedništva iz reda Hrvata bio bi izabran Hrvat koji bi osvojio najveći broj glasova među hrvatskim kandidatima uz uvjet da je u izbornim područjima B+C osvojio veći broj glasova nego u područjima A+C .

Prema općem načelu demokracije, pravo na demokratsko odlučivanje ostvaruje se legitimnim političkim predstavljanjem koje mora biti utemeljeno na demokratskom izboru onih koje predstavlja i čije interese zastupa. Dakle, ove izmjene ni kako ne dijele BiH niti bilo kome uskraćuju pravo da bira i bude biran

Centralna.ba: U svakom slučaju se nadamo da će biti razumijevanja i kod drugih izaslanika, te da će biti prihvaćene ove izmjene. Međutim, zanima nas i naš lokalni problem. Zašto nije došlo do nastavka sjednice OV Novi Travnik?

Poznato je da je sjednica OV prekinuta i dogovoren je nastavak za ovaj četvrtak. Naš princip je poštivanje procedura, pa smo reagirali na Odluku o prijateljstvu sa gradom u Rep. Turskoj, jer po proceduri to mora biti Inicijativa o pokretanju postupka,  na što imaju pravo građani zainteresirani za takvu suradnju.

To nikako nije razlog nedolaska našega Kluba ,što smo imali priliku čuti u raznim priopćenjima. Klubovi nisu postigli dogovor oko pitanja izvješća o utrošenim sredstvima za kapitalna ulaganja u 2016, jer imamo dug 700.000KM pri čemu se nije ispoštovao Zakon o izvršenju proračuna, niti je jasno kako će se dug vratiti. Također, imamo i izvješća javnih ustanova koje su poslovale pozitivno ( Dom zdravlja, Duga, Dječji vrtić, Centar za socijalni rad), a drugoj strani predstavljaju problem.

Predsjedavajući OV nije imao jasan stav klubova i ne može nastaviti s radom. S naše strane postoji volja za suradnju, ali situacija mora biti jasna. Biti u vlasti znači biti odgovoran, poštujemo volju građana i prihvaćamo izbor načelnika, ali tražimo i poštovanje rada  predsjedavajućega  gdina  Fabe Stanića,  kao i svakoga vijećnika u obavljanju njihove zadaće propisane Statutom općine Novi Travnik.