Sarajevo je pripremilo bogat četverosatni program, planiraju da zatvore glavnu prometnicu u srcu Sarajeva na Trgu Bosne i Hercegovine i da uz koncert Dine Merlina, slave do ranih jutarnjih sati, izvještava RTRS, ali uz ciničnu opasku kako će slavlje proteći uz šerijatska pravila jer su gradske vlasti zabranile prodaju i točenje alkohola.

„Istovremeno sarajevske gradske vlasti su zabranile točenje alkohola. I sve to pravdaju Zakonom o javnom okupljanju Županije Sarajevo, koji zabranjuje točenje i nekontroliranu prodaju alkohola na otvorenom. Ipak, mnogi kažu da ovim potezom sarajevske vlasti na mala vrata uvode šerijat“, izvještava RTRS.

Zbilja, u Zakonu o javnom okupljanju propisana je zabrana točenja i prodaja alkohola na javnim skupovima, ali identična zakonska restrikcija postoji i u zakonu o javnom okupljanju Republike Srpske!

„Novčanom kaznom od 100 KM do 300 KM kaznit će se za prekršaj fizička osoba, ako:

a) učestvuje u javnom skupu i nosi predmete pogodne za nanošenje povreda i

unosi alkoholna pića (član 17. stav 1)…”

clan35-19122016

Zakon o javnom okupljanju je na snazi od 2008. godine, a potpisao ga je tadašnji predsjednik Narodne skupštine RS-a, a današnji gradonačelnik Banja Luke Igor Radojičić.

Stoga, ako bismo slijedili logiku RTRS, zaključak koji se nedvojbeno nameće da je u Banja Luci, ali i cijeloj Republici Srpskoj, Dodikova vlast još prije osam godina nametnula šerijat.

Identične restrikcije o zabrani točenju alkohola ugrađene su i u zakone o javnom okupljanju u Srbiji, Hrvatskoj Sloveniji, kao i u većini evropskih država.

Očito da je val islamizacije i tihog uvođenja šerijata, pored Sarajeva i Republike Srpske, zahvatio i cijelu Europu. Jedino ostaje nejasno zašto su samo u slučaju glavnog grada BiH RTRS i “borci za sekularizam” našli za shodno da zbog prostog poštivanja zakonskih odredbi o točenju alkohola dignu uzbunu zbog navodne prohibicije i tihog uvođenja vjerskih zakona