Vučić preuzeo dužnost predsjednika Srbije

0
1342
FILE PHOTO: Serbian Prime Minister and President-elect Aleksandar Vucic speaks during a rally in Novi Sad, Serbia, March 18, 2017. REUTERS/Marko Djurica/File Photo

Aleksandar Vučić je zakletvu položio nad Ustavom Srbije i replikom Miroslavljevog jevanđelja.

Izabrani predsjednik Srbije Aleksandar Vučić položio je zakletvu na posebnoj sjednici Narodne skupštine.

Vučić je zakletvu položio nad Ustavom, čiji je poseban primjerak napravljen za ovu priliku. Ispod Ustava Srbije na govornici u parlamentu nalazila se i replika Miroslavljevog jevanđelja, najznačajnijeg pisanog dokumenta srpskoslavenske pismenosti iz 12. stoljeća.

“Zaklinjem se da ću sve svoje snage posvetiti očuvanju suverenosti i celine teritorije Republike Srbije, uključujući i Kosovo i Metohiju kao njen sastavni deo, kao i ostvarivanju ljudskih i manjinskih prava i sloboda, poštovanju i odbrani Ustava i zakona, očuvanju mira i blagostanja svih građana Republike Srbije i da ću savesno i odgovorno ispunjavati sve svoje dužnosti”, rekao je Vučić.

Ranije se Vučić obratio simpatizerima okupljenim ispred Skupštine: “Polako, ali sigurno, vi ćete iz dana u dan osećati boljitak. Nemojte da gledate unazad  – gledajte unapred. Gledajte u zemlju svoje dece, a ne svojih dedova”, rekao je Vučić.

‘Čuvati mir i stabilnost’

Dodao je kako je ponosan na dosadašnje rezultate, ali i da je pred njim još mnogo rada.

“Kao predsednik vam obećavam da ću čuvati mir i stabilnost, da ću čuvati i braniti budućnost naše dece”, poručio e Vučić.

Polaganjem zakletve počeo je njegov petogodišnji predsjednički mandat.

Nakon polaganja zakletve, Vučić je otišao do rezidencije na Andrićevom vencu gdje je sjedište predsjednika Republike Srbije.

Ispred zgrade je upriličena smotra počasne jedinice pripadnika Garde i tri roda Vojske Srbije. Načelnik generalštaba Ljubiša Diković podnio je raport novom predsjedniku.

Potom je dosadašnji predsjednik Tomislav Nikolić sačekao Vučića na ulazu u rezidenciju, te mu na posebnoj ceremoniji uručio državni pečat, kao i posebnu zastavu.

Prethodnio je Skupština Srbije i formalno konstatirala Vučićevu ostavku na dužnost premijera, čime je prestao i mandat Vladi Srbije.

Izvor: Al Jazeera i agencije