Vremenska prognoza, stanje na cestama i radarske kontrole

0
1558

U većem dijelu BiH sunčano, saobraćaj se odvija bez zastoja

U Bosni i Hercegovini jutros je sunčano vrijeme uz malu do umjerenu oblačnost. Po kotlinama i uz riječne tokove bilo je magle ili niskih oblaka.

Temperature zraka u 07.00 sati: Sokolac -11 stepeni, Bijeljina -7, Doboj, Srebrenica, Tuzla, Zenica i Zvornik -6, Bugojno, Gradačac, Ivan-sedlo i Sarajevo -4, Bjelašnica i Goražde -3, Jajce i Kupres -2, Banja Luka i Drvar -1, Livno i Sanski Most 0, Bihać 1, Trebinje 3, Mostar 5, Neum 8 i Stolac 13 stepeni.

Atmosferski pritisak je u Srajevu iznosio 956 milibara, za 14 milibara je viši od normalnog i sporo raste.

U Bosni i Hercegovini danas će preovladavati pretežno sunčano vrijeme. Jutro s mrazom i maglom. Vjetar, slab, promjenljivog smjera. Najviša dnevne temperatura od 4 do 10, na jugu od 10 do 15 stepeni.

U Sarajevu sunčano. U jutarnjim satima u kotlinskim dijelovima grada magla ili sumaglica. Najviša dnevna temperatura oko 5 stepeni, saopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda (FHMZ) BiH.

Stanje na cestama 05.12.2016. u 07:18 sati

Saobraćaj se ovoga jutra odvija po suhom i mjestimično vlažnom kolovozu. Zbog niskih temperatura moguća je poledica na dionicama u višim predjelima, na mostovima i prilazima tunelima. U centralnim i sjevernim krajevima naše zemlje na dionicama u kotlinama i uz riječne tokove, kao i na dionicama u višim predjelima, upozoravamo na mjestimično smanjenu vidljivost zbog magle. Sporiju i oprezniju vožnju vozačima savjetujemo na dionicama koje vode kroz usjeke, zbog mogućih odrona. Napominjemo da je posjedovanje zimske opreme zakonski obavezno za sve kategorije vozila.

Zbog izvođenja sanacionih na dionici M-17 Žepče-Nemila (petlja Žepče), izmjenjen je režim saobraćaja. Saobraćaj se u jednom smjeru odvija obilaznicom, dok se u drugom smjeru odvija usporeno u zoni izvođenja radova.

Od puteva sa aktuelnim radovima izdvajamo magistralne puteve: M-16 Banja Luka-Jajce, M-16.2 Prozor-Jablanica i M-18 Priboj-Simin Han, kao i magistralne puteve M-17 u Bosanskom Šamcu i M-5 u Bihaću.

Zbog radova na području Hrvatske upozoravamo vozače na moguća duža zadržavanja na graničnim prelazimaBosanski Brod-Slavonski Brod i Orašje-Županja. Na ostalim graničnim prelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta.

AUDIO IZVJEŠTAJ

Audio izvještaj 05.12.2016. u 07:20 sati

00:00
01:28