Vladimiru Jeloviću iz Novog Travnika u Mostaru spašeno srce!

0
5265
PRVI SLUČAJ U BIH

Spašeno Vladimirovo srce

 

Ime četrdesetosmogodišnjeg pacijenta Vladimira Jelovića iz Novog Travnika ostat će zapisano kao ime prvog pacijenta u BiH kojemu je urađena potpuna rekonstrukcija srčanog zaliska. Zahvat je izveden u utorak na Odjelu za kardiokirurgiju Sveučilišne kliničke bolnice Mostar. Iako je od operacije prošlo tek nekoliko dana, na pitanje kako se osjeća, Vladimir nam je rekao: “Odlično”, a zadovoljstvo liječnika nakon operacije ulijeva mu nadu da je njegovim tegobama sa srcem došao kraj, piše Večernji list BiH.

“Imao sam dulje vrijeme probleme sa srcem, ali nakon konzultacija s kardiokirurgom dr. Antom Bošnjakom odlučio sam se na ovaj zahvat”, rekao je Vladimir.

Rekonstrukcija, a ne zamjena

“Riječ je o pacijentu koji ima prirođenu pogrešku aortnog zaliska. Normalni zalisci su građeni od tri listića, a kod njega od dva. Samim tim, taj zalistak puno prije oslabi nego normalni. Bila bi uobičajena situacija da se taj zalistak zamijeni biološkom ili mehaničkom umjetnom valvulom.

No, kada bolesnik dobije mehanički zalistak, mora uzimati lijekove protiv zgrušavanja krvi do kraja života sa svim komplikacijama koje to nosi”, objasnio je doc. dr. sc. Igor Rudež, kardiokirurg iz Kliničke bolnice Dubrava u Zagrebu, koji je izveo ovaj zahvat i dodao:

“Prvi put u Mostaru napravili smo operaciju u kojoj se u potpunosti očuva njegov zalistak koji smo popravili, promijenili smo i cijeli korijen aorte, stabilizirali cijelu aortu tako da više ne može doći do popuštanja zaliska i u načelu smo ga riješili tegoba za cijeli život bez potrebe uzimanja lijekova protiv zgrušavanja krvi.”

O kakvom je specifičnom i zahtjevnom zahvatu riječ govori činjenica da se zahvat radi u samo 15 zemalja u cijelom svijetu, odnosno u 25 centara.

“Zahvat je usavršio francuski kirurg Emmanuel Lansac od kojeg sam osobno tu metodu i naučio te je posljednje dvije i pol godine radim u Zagrebu, a sada je došlo vrijeme da zahvat napravimo i ovdje”, istaknuo je dr. Rudež.

Zahvat je trajao četiri sata, dok je rekonstrukcija samog srca trajala sat i četrdeset minuta.

Tim liječnika i suradnja

Kardiokirurg mr. sc. dr. Ante Bošnjak našao se kao prava spona između pacijenta i dr. Rudeža.

“Pacijent je prije mjesec dana došao u našu kardiokiruršku ambulantu, a kako sam prošlu cijelu godinu bio na edukaciji kod dr. Rudeža i zajedno smo radili dvadesetak ovakvih operacija, prepoznao sam specifičnu patologiju koja je pogodna za tu metodu te smo planirali izvesti ovaj zahvat. Dr. Rudež je inače naš stalni suradnik i redovito dolazi u Mostar.

Imamo jako dobru i uspješnu suradnju, na čemu smo mu jako zahvalni”, istaknuo je dr. Bošnjak.

U operacijskom timu ove prve operacije u BiH sudjelovali su: operater doc. dr. Igor Rudež, prvi asistent mr. sc. dr. Ante Bošnjak, drugi asistent dr. Mate Ćavar, anesteziolog dr. Dalibor Đurasović, instrumentarka Ana Zaradić i perfuzionist Alen Koš, kazali su nam jučer iz Sveučilišne kliničke bolnice Mostar.•