Vlada Japana ustanovama u BiH uručila još 80 Toyota automobila

0
1374

VELIKA DONACIJA

Ceremonija primopredaje nove generacije vozila u okviru tzv. neprojektne pomoći odrana je u TOYOTA prodajnom salonu kompanije “Bunjo” d.o.o., u Sarajevu. U okviru ovog granta pomoći, Vlada Japana je obezbijedila 500 miliona japanskih jena ili približno 7.2 miliona KM Vijeću Ministara BiH. Cilj ovog granta je nabavka 40 vozila koja koriste ekološki čisti dizel i 80 hibridnih vozila za Bosnu i Hercegovinu.

Četrdeset vozila Toyota RAV 4 koja koriste čisti dizel su predata u oktobru prošle godine, a okviru današnje ceremonije izvršena je primopredaja ostalih 80 hibridnih vozila Bosni i Hercegovini. Ukupan broj doniranih vozila je 120.

Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba

Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba

Krajnji korisnici ovog granta su ustanove socijalne zaštite širom BiH. Ministarstvo civilnih poslova BiH će distribuirati 80 hibridnih vozila u 80 institucija u FBiH, RS i Brčko Distriktu. Korisnici ovog granta su socijalno ugrožene kategorije, kao što su osobe s invaliditetom i osobe treće životne dobi. Treba istaći da su upravo Vlada i narod Japana su najveći donator u BiH nakon rata.

Osim toga, vozila koja koriste ekološki čisti dizel i hibridna vozila su ekološki prihvatljiva vozila. Ona su rezultat dostignuća japanske napredne tehnologije i zato se nazivaju “Vozila nove generacije”.

Kensuke Tsuchiya, predsjednik uprave Toyota Adria Group (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)

Kensuke Tsuchiya, predsjednik uprave Toyota Adria Group (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)

Na ceremoniji primopredaje ovih 80 automobila prisutnima su se obratili Ambasador Japana, gospodin Kazuya Ogawa i Ministar civilnih poslova BiH, gospodin Adil Osmanović. Ispred kompanije Toyota gospodin Kensuke Tsuchiya, predsjednik uprave Toyota Adria Group izjavio je: “Ova velika donacija Vlade Japana uklapa se u planove Toyote u Bosni i Hercegovini. Tržište je mnogo bolje nego prije i oporavlja se u cijelog regiji, a strategija Toyote je da promoviše zaštitu okoline i sigurnost. Danas smo ovdje da isporučimo 80 primjeraka hibridnih verzija Toyote RAV4, što će nam upravo pomoći da promovišemo ove ključne vrijednosti Toyota marke. Ranije smo imali razgovore sa ambasadom Japana u BiH koja je željela da pomogne Bosni i Hercegovini u vidu obrazovanja, socijalne zaštite ali i zaštite okoline, što se čini i naše ciljeve i strategiju. Ne želimo samo prodavati i servisirati automobile, nego želimo biti lideri u polju zaštite okoline i sigurnosti u saobraćaju. Nadamo se da će vaša nacija uz pomoć hibridnih Toyota Rav4 shvatiti važnost i mogućnosti očuvanja životne okoline”.