Vlada FBiH povlači Zakon o igrama na sreću s dnevnog reda?

0
1336

PARLAMENT FBIH

Prijedlog Zakona o igrama na sreću jedna je od tačaka predloženog dnevnog reda za danas zakazane sjednice Doma naroda Parlamenta FBiH. Ovo se pitanje posljednjih mjeseci spominje kao jedno od najvažnijih među koalicionim partnerima.

Tri su moguća scenarija u vezi sa ovim zakonom na današnjoj sjednici; usvajanje zakona, njegovo obaranje ili povlaćenje sa sjednice. Prema izvorima Patrije iz Vlade FBiH upravo je ovaj posljednji scenario i najizgledniji.

Usvajanje zakona: Ovaj scenarij je najmanje izgledan, i to iz nekoliko razloga. Uložena su najmanje 22 amandmana na Prijedlog Zakona o igrama na sreću kojeg je utvrdila Vlada FBiH.

Dom naroda bi, ako želi glasovati o Prijedlogu Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o igrama na sreću, najprije morao glasatati o svakom uloženom amandmanu posebno, što situaciju čini vrlo kompliciranom, pogotovo jer su za danas na dnevni red preloženi i Prijedlog zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju kao i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o radu.

Drugi razlog zašto danas teško da Dom naroda može usvojiti Prijedlog novog Zakona o igrama na sreću su brojni sukobi unutar vladajuće koalicije pa i unutar samih stranaka u vladajućoj koaliciji. Tako gori sukob na relaciji između SBB-a i SDA, između SDA i HDZ-a BiH, a i unutar SDA određeni dio delegata iskazuje neposlušnost.

Treći razlog zašto Dom naroda danas teško da može usvojiti Prijedlog novog Zakona o igrama na sreću je to da opozicija sigurno neće podržati prijedlog Vlade Federacije.

Obaranje zakona: Drugi mogući scenarij je da se bude glasalo o Zakonu o igrama na sreću, uslijed čega bi ovaj zakon gotovo sigurno bio oboren, jer iz ranije spomenutih razloga gotovo je nemoguće osigurati potreban broj ruku za njegovo usvajanje.

Povlačenje zakona: Treći mogući scenarij je da zakon bude povučen pri utvrđivanju dnevnog reda te da uopće ne bude razmatran. A kako Patria neslužbeno saznaje iz izvora u Vladi Federacije, upravo ovo i jeste najizvjesniji scenarij. Izvor je Patriji otkrio kako će najvjerojatnije doći do povlačenja zakona s dnevnog reda, jer je predlagač svjestan kako u ovom trenutku ne može osigurati dovoljan broj ruku za njegovo usvajanje, zbog 22 pristigla amandmana, kao i zbog neslaganja unutar vladajuće koalicije te pitanja ustavnosti samih izmjena zakona, nakon što je potpredsjednik Federacije Milan Dunović na ocjenu ustavnosti uputio temeljni Zakon o igrama na sreću.

– Ako povuku zakon i izbjegnu glasanje o njemu, to će značiti da su se pojedinci u Vladi FBiH prepali da će zakon pasti, čime bi iznevjerili obećanje koje su dali stranim interesnim lobijima da će im s puta skloniti domaće firme, tvrde domaći priređivači igara na sreću.