U Vitezu tri nove mini hidroelektrane

0
1494

Na području Srednjobosanskog kantona (SBK) u funkciji je 28 malih hidroelektrana (MHE). Najviše ih je u Gornjem Vakufu-Uskoplju i Fojnici – po šest, za razliku od općine Kreševo koja nema nijedan ovakav objekt. Prava ekspanzija u izgradnji mini hidroelektrana u SBK-u desila se 2005. i 2006., dok je u prošloj godini završena izgradnja triju takvih objekata.

U Ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva SBK-a, planirano je da u 2017. na teritoriji Gornjeg Vakufa-Uskoplja budu izgrađene dvije, a u Vitezu tri mini hidroelektrane.

U ovom ministarstvu ističu da je postupak dobivanja koncesija veoma složen i da se provodi u skladu s postojećim zakonima koji tretiraju ovo pitanje.

Uz projektnu dokumentaciju koja potvrđuje opravdanost izgradnje MHE, neophodna je suglasnost Općinskog vijeća, odnosno lokalne zajednice u kojoj bi se ona gradila, kaže pomoćnik ministra u Odjeljenju za vodoprivredu Abdulah Burek.

Dodaje da su dosadašnja iskustva u postupcima dodjele koncesija pozitivna i da su koncesionari, uglavnom, ispunjavali obveze iz potpisanih ugovora.

Pored plaćanja koncesijske i vodne naknade oni su, između ostalog, dužni da objekt nakon trideset godina vrate u vlasništvo Kantona, što je nevidljiva i dugoročna dobit, naglasio je.

Stanovništvo u mjestima gdje se grade male hidroelektrane, tvrdi, nije ugroženo, kao ni riblji fond u dijelu između vodozahvata i centrale.

Problem se nedavno pojavio u Voljevcu kod Gornjeg Vakufa-Uskoplja, jer se koncesionar odlučio na izmjenu položaja dijela cjevovoda. Intervencijom kantonalnih vlasti i inspekcije, spriječen je da to uradi, istaknuo je Burek.

Prošlogodišnji prihodi od koncesija iz oblasti vodoprivrede na području Srednjobosanskog kantona iznosili su oko 480.000 KM, a to nije mala cifra u kantonalnom proračunu, zaključio je.