Više od 50 kilometara kroz Alpe: Prvi putnik prošao najdužim tunelom na svijetu

0
1094

Nakon 17 godina gradnje i uloženih 12 milijardi eura, tunelom Gotthard koji prolazi kroz švicarske Alpe prošao je brzi voz s prvim putnikom.

On je prošao najdužim tunelom na svijetu (57 kilometara) koji je zvanično otvoren prije šest mjeseci, a tadašnjem otvorenju su prisustvovali njemačka kancelarka Angela Merkel, francuski predsjednik Francois Hollande i italijanski premijer Matteo Renzi.

Prvi brzi voz EC11 krenuo je u 6:09 sati ujutro iz Ciriha u Lugano. Put kroz tunel trajao je 20 minuta jer voz dostiže briznu od 250 kilometara na sat, zbog čega se putovanje od sjevera ka jugu Švicarske skraćuje za pola sata.

Dodatnih pola sata putovanja uštedjet će se kada se otvori Ceneri tunel 2020. godine. Tada će za putnike koji idu iz Ciriha u Milan put trajati oko dva sata. Svaki dan tunelom će prolaziti 50 putničkih i 260 teretnih vozova, što je duplo više nego sada.

Projekat je koštao više od 12 milijardi dolara, a inžinjeri su morali kopati duboko pod zemlju kako bi se riješili različitih vrsta kamena, tvrdih kao granit i mekih kao šećer. Iskopano je više od 28 miliona tona kamena, a devet radnika je umrlo tokom izgradnje. Najveća dubina je 2.300 metara zbog čega je ovo i najdublji tunel.

Glavni cilj izgradnje ovog tunela bio je da se pojača teretni željeznički saobraćaj u Švicarskoj i smanjio broj nesreće koje uzrokuju teretni kamioni. Očekuje se da se poveća broj putnika u željezničkom saobraćaju i to sa trenutnih 9.000 na 15.000 do 2020. godine. Tunel se finansira od poreza na dodanu vrijednost goriva, putarina na teretna vozila i državnog kredita koji će biti otplaćen u roku od deset godina.

Ovaj projekat imao je podršku zemalja Evropske unije. Na otvorenju, Merkel je kazao kako je ovaj tunel simbol povezivanja ljudi u Evropi.

“Tunel će povezati ljude i kulture, te ojačati postojeće veze. Mislim da je to predivno”, kazala je.

Budući putnici podijelili su svoje oduševljenje putem društvenih mreža.