UŽIVO /Rezultati izbora u SAD-u: Hillary Clinton ili Donald Trump

0
719

Program AJB počinje u ponoć sa utorka na srijedu po našem vremenu i trajat će do ranih jutarnjih satikada se očekuje objava konačnih rezultata, odnosno pobjednički govor. Sve to bit će popraćeno prikazima i grafikama te javljanjem reporterskih ekipa iz SAD-a i gostovanjem analitičara u studiju.

Podsjetimo, stanovnici 50 saveznih američkih država i distrikta Columbia svake četiri godine biraju predsjednika SAD-a koji može imati maksimalno dva mandata. Ove godine odlučuju se između republikanskog kandidata Donalda Trumpa i demokratske predstavnice Hillary Clinton.

Stanje u 6:47 h.

trump

Mnogi analitičari ocjenjuju da američki izbori nikada nisu bili neizvjesniji. Pomno ih prati javnost širom svijeta s obzirom da lider najmoćnije nacije na svijetu itekako utječe na globalne tokove. Amerikanci ne biraju samo lidera države, već i lidera vlade i vrhovnog komandanta najveće armije na planeti, što je velika odgovornost.

Foto: AFP

Foto: AFP

Praksa pokazuje da u zemlji funkcioniše dvopartijski sistem, a vladaju demokrate i republikanci. Skoro svaki predsjednik SAD-a od 1993. godine prethodno je bio guverner, senator ili general.

Zanimljivo je da građani ne biraju predsjednika direktno već ga bira elektorski koledž, kao i to da su Clinton i Trump dvoje najnepopularnijih kandidata u modernoj američkoj historiji.

Ankete kažu da bi Clinton mogla tijesno slaviti.

Novoizabrani predsjednik ili predsjednica po američkom ustavu bivaju inaugirirani 20. januara sljedeće godine, iako odmah po proglašenju pobjede počinju sastavljati kabinet i razrađuju detalje političkog programa.

U međuvremenu predsjednik koji je na odlasku, u ovom slučaju Barack Obama, radi na oblikovanju svog naslijeđa i počinje pakovati stvari.