Ustavni sud poništio rezultate referenduma u RS-u

0
1009

Ustavni sud BiH je poništio rezultate referenduma održanog 25. rujna 2016. godine u Republici Srpskoj.

 

Rezultati su poništeni zato što je referendum proveden na osnovu Odluke o raspisivanju republičkog referenduma od 15. srpnja 2016., za koju je Ustavni sud utvrdio da nije u suglasnosti s Ustavom BiH, javlja N1.

 

Ustavni sud je utvrdio da navedena odluka o raspisivanju republičkog referenduma nije u suglasnosti sa članom I/2. i članom VI/5 Ustava BiH zato što je tom odlukom utvrđeno referendumsko pitanje o kojem već postoji konačna i obavezujuća odluka Ustavnog suda kao institucije BiH, a takvu odluku su dužni poštovati svi organi i institucije javne vlasti.

 

Milorad Dodik, predsjednik RS, rekao je da je bilo poznato i prije odlučivanja i zasjedanja Ustavnog suda kakvu će odluku donijeti.

 

“Ništa drugačije od ovakve sramne odluke Ustavnog suda u kome sjede visoki dužnosnici SDA i nismo mogli očekivati. To je izravan udar na demokratsko pravo jednog naroda i demokraciju za koju se zalaže i koju provodi Republika Srpska”, rekao je Dodik.

 

Mujo Hadžiomerović, šef Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda Republike Srpske, rekao je da je odluka o poništenju rezultata referenduma u RS satisfakcija naporima Kluba Bošnjaka, koji od početka ukazuje da RS nije provela odluku o neustavnosti 9. siječnja kao Dana RS, te da krši Ustav i Daytonski sporazum.

 

“Od početka ukazujemo da je referendum antiustavan i antidaytonski čin”, kazao je on.