Legendarni glumac i zvijezda spaghetti westerna umro je u 87. godini života. Vijest o smrti objavljena je na njegovoj službenoj Facebook stranici, gdje se navodi da  Bud Spencer “leti svoje zadnje putovanje”.

Fanovi su u šoku počeli ostavljati oproštajne poruke na društvenim mrežama.

Plivač, glumac, razbijač

Bud Spencer rođen je 31. listopada 1929. kao Carlo Pedersoli, a tijekom karijere proslavio se ulogama u na ovim prostorima popularnim akcijskim komedijama u kojima se često pojavljivao sa svojim filmskim partnerom Terenceom Hillom.

Popularni dvojac se tijekom godina pojavio u više od 20 filmova koje su ponekad i producirali i režirali.

“Terence mi je kao brat, a braća se ponekad ne slažu i mogu si međusobno ići na živce. To je vidljivo i u našim filmovima, ali zna da se uvijek može osloniti na mene baš kao i ja na njega. Obožavamo raditi zajedno pa smo vjerojatno zato i snimili toliko zajedničkih filmova”, rekao je Spencer u jednom od intervjua.

Spencer karijeru nije započeo kao glumac već je prvo bio poznati profesionalni plivač, a prvi je Talijan koji je isplivao 100 metara slobodnim stilom u manje od minute. To mu je pošlo za rukom 19. rujna 1959., a končani vrijeme bilo je 59,5 sekundi.

Na Mediteranskim igrama 1951. osvojio je srebrnu medalju u toj disciplini. Gofinu dana kasnije sudjelovao je u Ljetnim olimpijskim igrama u Helsinkiju i tada je dogurao do finala. Bavio se i vaterpolom, ali njega je plivačka karijera naglo završila 1957.

Bog oprašta, Spencer ne

Međutim, paralelno sa sportom okušao se i u glumačkim vodama. Isprva u manjim ulogama, a tako je bilo sve do kraja šezdesetih. Svog budućeg filmskog partnera Terencea Hilla ili Marija Girottija upoznao je 1959. na setu “Hannibala”.

Ipak, prvi “pravi” film bio je spaghetti western “God Forgives… I Don’t!” Giuseppea Colizzija iz 1967. kad su, kako bi se približili američkom tržištu, imena po prvi puta promijenili u Bud Spencer i Terrence Hill.

Zanimljivo je spomenuti i Glauca Onorata, talijanskog glumca koji je Spenceru dao dodatnu dimenziju zahvaljujući karakterističnom glasu koji je postao njegov zaštitni znak. Kasnije su to činili i Sergio Fiorentini i Ferruccio Amendola.

Pad popularnosti i kratki ulazak u politiku

Spencer je bio velika zvijezda u Europi, ali popularnost je počela padati tijekom osamdesetih, a do devedesetih Spencer se gotovo u potpunosti prebacio na TV gdje je najpopularnija uloga ona u akcijskom filmu “Extralarge”.

“U životu nisam bio samo tri stvari – baletan, džokej i političar. Budući da prva dva posla ne dolaze u obzir, bacit ću se u politiku”, rekao je 2005. kada se priključio Berlusconijevoj stranci Forza Italia, ali ta je epizoda završila neslavno i mnogi su mu zamjerali što je uopće dopustio da mu tzv. “šoubiz politika” naruši ugled.

Spencer je 1960. oženio Mariju Amato, a zajedno su imali troje djece.