Učinit ćemo sve da sačuvamo radna mjesta

0
1293

ANTE RAMLJAK U SARAJEVU

Povjerenik hrvatske Vlade za Agrokor Ante Ramljak sastao se danas u Sarajevu s predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Denisom Zvizdićem, ministrom finansija BiH Vjekoslavom Bevandom, te predstavnicima Agrokorovih firmi u BiH, piše Patria.

Nakon sastanka učesnici su istakli da je prioritet u ovom trenutku zadržavanje radnih mjesta.

– U uvodnom izlaganja, kad sam imenovan za povjerenika, rekaao sam da je ovo bitka s vremenom, bitka za zaposlene, za dobavljače i njihove zaposlenika i ta bitka još uvijek traje. Nemam namjeru širiti lažni optimizam i u ovom trenutku ne mogu reći da je situacija nešto značajnije promijenjena – kazao je nakon sastanka Ramljak.

Ramljak i ostali učesnici sastanka složili su se da je pored očuvanja radnih mjesta bitno spriječiti da se kriza iz Hrvatske ne prelije u BiH.

– Situacija se nije prelila u zemlje regije, ali se ipak moramo baviti izvornim problemom u Hrvatskoj. Naši kupci i naši klijenti imaju još zaposlenih pored tih 5.200 i uradit ćemo sve da ne dođe do smanjenja broja zaposlenih. Mi ćemo plaćati svoje račune na vrijeme- istakao je Ante Ramljak.

Denis Zvizdić je istakao da je ovo tek prvi u nizu sastanaka koji će se održati u narednom periodu kako bi se došlo do restruktuiranja Agrokora.

– Na današnjem sastanku smo govorili o narednim koracima i izazovima pred kojima se nalazi BiH kada su u pitanju kompanije koje djeluju u BiH. Zaključak je da svi moraju realizovati svoje obaveze i plaćati račune. Moraju se plaćati obaveze prema uposlenima i dobavljačima na bazi hronološkog redoslijeda- istakao je Zvizdić.

Direktor Uprave za indirektno oporezivanje BiH Miro Džakula kazao je da Konzum u BiH posluje po bh. zakonima, te da se iz svih dosadašnjiš inspekcijskih nadzora vidi da se izmiruju sve poreske i carinske obaveze.

Učesnici sastanka su istakli da će se u narednih 15 dana održati novi sastanaka o krizi u Agrokoru.