Učenici iz Turske u posjetu Novom Travniku

0
2063

Načelnik Općine Novi Travnik Refik Lendo  ugostio je predstavnike srednje medicinske škole iz Rep. Turske, istambulska općina Bujukčekmeđe koji borave u Novom Travniku u uzvratnom posjetu  Osnovnoj školi „Musa Čazim Ćatić“ Trenica.

Ovo je prva posjeta Kantonu Središnja Bosna neke od škola iz Turske nakon što su BIH i Turska potpisali  sporazum o međusobnoj suradnji u oblasti obrazovanja.

U delegaciji škole „Munever Kemal  Ozver Mesleki ve Teknik Anadoli Lisesi“  uz direktora gospodina Abdul Kadir Eren  i predstavnike uprave škole  u posjet Novom Travniku došlo je 5 učenika koji su smješteni  u obiteljima učenika koji su  u ranijem periodu bili u posjetu  Turskoj.

Načelnik Lendo istakao je da je ovaj vid suradnje  bitan zbog  djece, njihovog obrazovanja, širenja znanja i učenja stranih jezika.

Abdul Kadir Eren  u svom obraćanju istaknuo   je da se u BIH i Novom Travniku osjećaju jako ugodno i da se u kontaktu sa lokalnim ljudima vidi  da su ovdje dobro došli. Prenio je i pozdrave načelnika svoje općine i poruku  da nude  i svaki drugi vid suradnje i školama i Općini Novi Travnik.

U pratnji direktorice OŠ „ Musa Čazim Ćatić“ Trenica ,gospođe Hetke Skopljak, koja je ujedno i domaćica ove posjete,   tursko izaslanstvo narednih dana posjetit će Travnik, Vlašić, Pavlovicu i Mostar a u prostorima škole u Trenici bit će upriličene brojne svečanosti koje za cilj imaju druženje učenika i nastavnika dviju škola.

Prilog Kanala 6: