Ubojstvo s predumišljajem domaćih legalnih kladionica

0
1258

Premijer Fadil Novalić i ministrica financija Jelka Milićević odlučili zatvoriti domaće kladionice, 5.500 radnika ostaviti bez posla i prepustiti domaće tržište stranim lobijima.

Na 150 milijuna KM prihoda ostvarenih u prvih devet mjeseci 2016. godine kladionice u Federaciji BiH morale bi, kad bi se primijenili amandmani Vlade FBIH, platiti 187,5 milijuna KM poreza. Već to otjeralo bi ih u minus od 37,5 milijuna KM, a kad se pridodaju i redovni troškovi poslovanja, koji iznose 114,7 milijuna KM za devet mjeseci, kladionice bi bile u minusu od oko 152 milijuna KM.

tablica

Legalne kladionice žrtve političkog kompromisa

To je model oporezivanja kojeg je amandmanima utvrdila Vlada FBiH i za kojeg je ministrica financija Jelka Milićević 16.11.2016., na formalnom sastanku s predstavnicima kladionica, rekla da je svjesna kako zatvara legalne domaće kladionice, ali da ona tu ne može napraviti ništa, jer su domaće kladionice, zajedno sa svojih 5.500 radnika i 3.000 zakupodavaca, žrtve političkog kompromisa unutar Vlade Federacije BiH.

Vlada FBIH 5.500 radnika ostavlja bez posla

Vlada Federacije BiH je, dakle, političkim kompromisom, a ne stručnom analizom na koju je bila obvezna, utvrdila amandmane kojima je legalne domaće kladionice, koje federalni proračun godišnje pune s oko 80 milijuna KM, osudila na zatvaranje, njihovih 5.500 radnika na zavod za zapošljavanje, a 3.000 vlasnika prostora na traženje novih poslovnih subjekata koji će uredno i na vrijeme izmirivati sve svoje obveze, kao što su to radile legalne domaće kladionice.

”Ubojstvo s predumišljajem”

Da se radi o ‘ubojstvu s predumišljajem’ legalnih domaćih kladionica, potvrđuje priznanje ministrice Milićević kako Federalno ministarstvo financija nije izvršilo nikakvu analizu mogućih efekata ovih amandmana, a na upozorenje predstavnika kladionica kako ove porezne mjere znače zatvaranje domaćih firmi, otkaze za 5.500 radnika i procvat crnog tržišta u Federaciji BiH, ministrica Milićević nije imala nikakav odgovor.

Evidentno je kako je sastanak ministrice Milićević i predstavnika kladionica 16.11.2016. bio samo puka formalnost, a činjenica da je priznala kako su joj ‘ruke vezane’ potvrđuje da je ministrica Milićević od političkih mentora dobila nalog da samo ‘reda radi’ primi predstavnike kladionica i izvijesti ih o novim poreznim mjerama, odnosno kako kladionicama uskoro slijedi zatvaranje i otpuštanje radnika.

Premijer Novalić iznosi laži!

Na dan sastanka ministrice Milićević i predstavnika kladionica, negativnu kampanju protiv legalnih domaćih kladionica nastavio je i premijer Federacije BiH, Fadil Novalić, koji je gostujući na televiziji N1 kako su kladionice za devet mjeseci 2016. godine uplatile 18 milijuna KM poreza, što je apsolutna laž, jer Podaci porezne uprave FBiH pokazuju kako su kladionice od 01.01.2016. do 30.09.2016. uplatile 24,5 milijuna KM direktnih poreza i naknada te još oko 27,7 milijuna KM doprinosa, PDV-a, poreza na dohodak i drugih parafiskalnih nameta.

Uskoro veliki prosvjedi

Zahvaljujući odlučnosti ministrice Jelke Milićević i Vlade FBiH na čelu s premijerom Fadilom Novalićem da unište legalne domaće kladionice i već formirano tržište zbog osobnih interesa otvore stranim lobijima, u jedinstvenom slučaju u svijetu, poslodavci i radnici legalnih domaćih kladionica najavili su velike prosvjede pred zgradom Vlade FBiH i Parlamentom, gdje će preko 10.000 prosvjednika dići svoj glas protiv ministrice Milićević, premijera Novalića i Vlade FBiH koja im želi oteti kruh iz usta.