UBISTVO LEUTARA I UGLJENA: SIPA došla do saznanja kojim oružjem i kako su likvidirani

0
1766

Istražitelji SIPA-e privode kraju istražne radnje vezane za slučajeve ubistava bivšeg zamjenika direktora Agencije za istraživanje i dokumentaciju (AID) Nedžada Ugljena i nekadašnjeg zamjenika federalnog ministra unutrašnjih poslova Joze Leutara.

Kako Faktor saznaje od izvora bliskih istrazi, SIPA će uskoro sva saznanja, prikupljena zahvaljujući iskazima svjedoka F. R., proslijediti Tužilaštvu BiH radi daljeg procesuiranja nalogodavaca i izvršitelja ovih ubistava.

Ključne informacije koje je svjedok F. R. ponudio istražiteljima su omogućile rasvjetljavanje ubistava Ugljena i Leutara, a izvršiteljima su, kako je Faktor ranije pisao, isplaćeni iznosi od po 150.000 KM. Motivi ubistava su nelegalna trgovina oružjem, odnosno sprečavanje istraga koje su pokrenuli Ugljen, a zatim i Leutar.

 

Svjedok F. R. je, saznajemo, istražiteljima ponudio i detaljne informacije u vezi sa vrstom oružja kojom je likvidiran Ugljen. Sudeći prema njegovom iskazu, Ugljen nije, kako se ranije pretpostavljalo, ubijen “heklerom”, već pištoljem kalibra 7,62 mm, odnosno “tetejcem”.

 

Svjedok je također istražiteljima detaljno objasnio način na koji su pojedini službenici Ministarstva unutrašnjih poslova FBiH i AID-a mijenjali dokaze na mjestu ubistava, te je ponudio pojašnjenje metoda kojima je istraga usmjerena što dalje od stvarnih nalogodavaca i izvršitelja ubistava, s obzirom da je i sam, tvrde naši izvori, bio akter sličnih operacija u okviru obavještajnih krugova bivše Jugoslavije.

 

Ugljen je ubijen 28. septembra 1996. godine na parkingu u sarajevskom naselju Aneks, dok je Jozo Leutar preminuo 28. marta 1999. godine od posljedica eksplozivne naprave koja je aktivirana pod njegovim automobilom 16. marta 1999. godine.