Travnik – centar kulturnog života srednje Bosne

0
2203

Kulturna manifestacija “Travničke pozorišne svečanosti” ima za cilj, u ovo proljetno vrijeme, privući publiku dramskoj umjetnosti, kao i podići razinu svijesti o vrijednosti ove umjetnosti.

Ovo je drugo poslijeratno izdanje kulturne manifestacije koja je počela krajem sedamdesetih godina prošlog stoljeća i okupljala vodeće pozorišne kuće sa prostora bivše Jugoslavije. Nakon 25 godina pokušava se vratiti stari sjaj Travničkim pozorišnim svečanostima.

U devet dana, koliko manifestacija traje, bit će izvedeno deset predstava. Imat ćemo amaterska, poluprofesionalna i profesionalna pozorišta, te predstave za djecu, omladinu i odrasle, kazala je Maja ĐurićZahirović, menadžerica Pozorišta Travnik.

Večeras je programom predviđena predstava “S čime, s kime u EU?” Draft teatra Tuzla, s početkom u 19 i 30 sati, a riječ je o predstavi za odrasle, monodrami, komediji. U subotu u Travniku gostuje Udruga “Atelier Artist” iz Osijeka s lutkarskom predstavom za djecu koja počinje u 12 sati.

Travničke pozorišne svečanosti završavaju u petak, 7. travnja predstavom “Đavolja posla” Teatra “Fedra” iz Bugojna, a kako poručuju organizatori svi zaljubljenici u dramsku umjestnost, ali i oni koji će to tek postati, su i više nego dobrodošli.

Dodajmo, Drukčiji radio je medijski pokrovitelj manifestacije.