Tko uništava privredu u Novom Travniku?

0
2360

REFIK LENDO – Prvi čovjek grada!

Naravno odgovor je poražavajući.

Danas kad je više nego ikada potrebno poticati razvijanje gospodarstva na lokalnoj razini, povećati broj poduzeća, obrta i inovacija, načelnik Novog Travnika Refik Lendo ne uočava u tome važnost nego svemu daje svoj lični interes i od svega nastoji ostvariti direktnu korist, a ne dobrobit građana, tj. Ko ne misli kao vladar, on je neprijatelj i treba ga eliminirati.

Takvim pristupom i stavom Refik Lendo spriječava i potkopava ekonomski rast Općine Novi Travnik, i također predstavlja ozbiljnu prepreku investicijama. Postavlja se pitanje koji su  razvojni ciljevi našeg grada i da li su oni  usmjereni  na poticanje poduzetništva, odnosno u konačnici na brigu za svako radno mjesto? Grad bi trebao biti  u funkciji građana, a ne građani u funkciji Grada. Umjesto da povećava zaposlenost Refik Lendo povećava nezaposlenost. Kako da mladi ljudi  budu ohrabreni da prvo pokušaju raditi, živjeti i stvarati u svom gradu. Uvijek je dobro poticati rast i razvoj te onima vrijednima i uspješnima dati priznanje za njihov trud i rezultate koji postižu, unatoč  nepredvidivom tržištu.

Poduzetnici svakako doprinose stvaranju bolje poduzetničke klime u gradu, ali to im uveliko otežava Refik Lendo. Kao što možete vidjeti u navedenim  dokumentima gdje načelnik traži obustavu okolišne dozvole za izgradnju farme u Trenici iako poduzeće ispunjava sve uslove za dozvolu.

lendonovo

 

Pismo jednog poduzetnika koji ukazuje na diskrimaciju i maltretiranje njegove firme od strane  Refika Lende:

“Poštovani,

Obraćam Vam se sa zahtjevom tražim zaštitu Općinskog vijeća od diskriminacije i maltretiranja. Diskriminacija i maltretiranje se odnosi na Refika Lendu koji preko svojih Općinskih službenika provodi opstruiranje i maltretiranje mene i moje firme.Navesti ću Vam dosadašnje slučajeve a to su:

  • Osporavanje građevnih dozvola
  • Opstrukcija rutinskih procedura Općinskih službenika da se nebi dobilo ono što se traži ili da bi se išlo direktno u ured načelnika i molilo kao za milostinju da neosporava i bukvalno molio da neosporava predmet.

Tako isto sam informiran da je Refik Lendo naredio ako bi došao bilo kakav akt u službu urbanizma od mene i moje firme da se ništa ne smije odobravati bez njega, što Vam isto govori o osporavanju rada samog sistema općinskih službi i miješanje u rad struke.

  • Uplitanje u rad komisije za procjenu nekretnina koju je on po svom samo njemu poznatom kriteriju postavio, jer nitko od tri člana komisije nije građevne struke što pričinjava materijalnu štetu općini i strankama
  • Naziva pogrdnim imenom mene na službenoj internetskoj stranici Općine Novi Travnik
  • Maltretiranja pri samoj izgradnji projekta Farma osporavanje u radu što pričinjava direktnu štetu firmi u vremenu i novcu
  • Naređenje inspektorima i huškanje, da osim periodičnih kontrola prilikom izgradnje objekta dolaze i po naređenju Refika Lende, koje su postale učestale i nemoguće sa naglaskom „kazni ga“, „zatvori ga“ ili „čuo da se u građevinskom objektu nalaze goveda, vidio boks u prolazu“, draga gospodo ja ovo razumijem koliko i Vi dok ovo čitate.
  • Osobno opstruira i trudi se da poništi dozvole i rješenja ministarstava u kantonu kao i svoja rješenja koja su izdana u službi za Urbanizam u općini Novi Travnik a odnose se na mene i moju firmu.

Zbog ovakvih radikalnih istupanja prvog čovjeka Novog Travnika osjećam da je ugrožena sigurnost  mene i moje obitelji za što sam tražio zaštitu od policije da me zaštiti od njega budući da mi nije poznat njegov sljedeći korak i istup prema meni.

Draga gospodo vijećnici ovim obraćanjem ne tražim nikave povlastice prema meni i mojoj firmi, samo želim da se ophodi prema mojoj frimi kao časnoj i pravedno.

Napomenuti ću da firma (naziv firme poznat redakciji)  u toku jedne godine plati  4-5 miliona KM PDV-a. prema Općini Novi Travnik smo u zadnjih par godina uplatili poreza na promet nekretnina, komunalnih taksi, takse, rente oko 200.000,00 KM. Donacije nogometnom klubu, raznim klubovima, udrugama, javnim ustanovama u raznim oblicima donacija donirali smo oko 50.000,00 KM.

Isto tako možda interesantno za poplavom ugroženu Općinu Maglaj sam donirao gorivo gdje se Lendo i sam „kitio“ sa tom donacijom kao svojom donacijom.

Pitam se koliko ću imati snage za ove nepravilnosti kroz koje prolazim, jer već uveliko razmišljam  o preseljenju svoje firme u drugi kanton (Općinu) u kojoj će Općina cijeniti privrednika, a nekretnine zaključati i čekati neko bolje vrijeme.

U nadi da ćete stati iza svakog ugroženog privrednika unaprijed se zahvaljujem.”