Svečano zatvorene Olimpijske igre u Riju: Vidimo se u Tokiju 2020.

0
984

Ljetne Olimpijske igre u Riju, 31. po redu, a prve na tlu Južne Amerike, zatvorene su rano jutros svečanom ceremonijom na čuvenoj “Maracani”.

rio zatvaranje4

Brazil je ipak uspio opravdati povjerenje, uprkos brojnim problemima. Zaista smo mogli uživati u proteklom periodu prateći dešavanja u Riju.

rio zatvaranje1

Proteklih 17 dana Rio je bio centar svijeta, a organizacija OI koštala je vrtoglavih 37,6 milijardi reala, odnosno 8,6 milijardi eura.

rio zatvaranje2

Službena primopredaja olimpijske zastave obavljena je pred kraj manifestacije, a obavili su je gradonačelnik Rio de Janeira Eduardo Paes i Yuriko Korike, gradonačelnik Tokija, narednog domaćina Olimpijskih igara. Nakon toga je uslijedilo gašenje olimpijskog plamena u Brazilu.

rio zatvaranje3

Ni kiša nije uspjela pokvariti spektakularnu ceremoniju zatvaranja, a odsvirane su himne Brazila, olimpijskih igara, Grčke i Japana.

rio zatvaranje5

Uz kulturni dio, gdje je opet Brazil predstavio svoje tradicije i običaje, prisutnima su se obratili Thomas Bach, predsjednik Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK), te predsjednik Organizacionog odbora Carlos Arthur Nuzman.

Ujedno nam je predstavljen i repertoar Olimijskih igara 2020., a slobodno možemo reći da nas očekuje istinski spektakl.

Zemlje iz regiona tokom Igara predstavile su se u sjajnom svjetlu. Tako se Srbija u Riju osvojila osam medalja, više nego u Pekingu i Londonu zajedno, i u ukupnom plasmanu zauzela je 32. mjesto.

rio zatvaranje6

Hrvatska je osvojila 10 medalja, od čega pet zlatnih, tri srebrne i dvije brionzane.

BiH nije uspjela da dođe do medalje u Riju. Najviše medalja osvojili su Amerikanci, 121, od čega 46 zlatnih, slijede Britanci sa 67 (27 zlatnih), Kinezi 70 (26 zlatnih), Rusi 56 (19 zlatnih).

Naredne Olimpijske igra biće održane u Tokiju, od 24. jula do 9. augusta 2020. godine.