Od srijede stabilizacija vremena

0
832

Prijatna toplina: Od srijede stabilizacija vremena do kraja mjeseca

Nakon hladnog početka sedmice i pada temperature za više od 10 stepeni, od srijede slijedi potpuna stabilizacija vremena i vladavina anticiklone, piše bh. novinska agencija Patria.

Kako je predvidio lovac na oluje Nedim Sladić, vladavina oslabljenog frontalnog poremećaja koja prelazi danas preko naših krajeva dosta brzo odmiče dalje na jugoistok prema jonskoj obali, a sa sjeverozapada na naša područja pruža se ojačan greben srednjoeuropske anticiklone koji će svoj centar formirati na području Balkana u srijedu.

– Dominantno polje anticiklone će donositi stabilno vrijeme sve do kraja augusta, a moguće i duže. Djelomično razvedravanje počinje u utorak poslijepodne kada će vedrina krajem dana zahvatiti Krajinu, a u noći se širiti dalje prema istoku zemlje koji će vedro vrijeme dobiti u srijedu ujutro. Upozorenja za nevremena i obilne padavine više nema, barem do kraja augusta, što će obradovati sve one koji su željni sunca i prijatne topline.

Dakle, ukratko i najlakše rečeno slijedi pretežno sunčano i prijatno toplo vrijeme uz slab vjetar sjevernog i sjeveroistočnog smjera. Temperature će polahko rasti, pa će se jutarnje kretati u Bosni od 11 do 17°, a u Hercegovini od 17 do 22°C. Dnevne temperature u cijeloj zemlji većinom od 24 do 32°C, u okviru prosječnih vrijednosti.