U Srebrenici obavljen ukop 127 žrtava genocida

0
1415

U mezarju Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari danas je klanjana dženaza i obavljen ukop još 127 žrtava genocida koji se u srpnju 1995. godine dogodio u Srebrenici, “zaštićenoj zoni” Ujedinjenih naroda, prenosi Prvi.tv.

Više od 10.000 ljudi stiglo je u Potočare kako bi odali počast žrtvama srebreničkog genocida. Nakon komemoracije u Potočarima, klanjana je dženaza-namaz, a zatim je počelo iznošenje tabuta iz musalle Memorijalnog centra.

Preživjeli Srebreničani, članovi obitelji ubijenih, prijatelji i susjedi na rukama su prenijeli zelene tabute sa posmrtnim ostacima do ranije iskopanih i pripremljenih mezara gdje će žrtve genocida naći konačni smiraj poslije više od dva desetljeća.

Među srebreničkim žrtvama koje će danas biti ukopane u mezarju Memorijalnog centra nalazi se i 12 maloljetnika. Najmlađa žrtva je 14-godišnji Avdija Memić, a ukopan je zajedno sa stricem Avdurahmanom i njegovim 16-godišnjim sinom Halilom. Najstarija žrtva je Mustafa Hadžović.

Do sada je u Potočarima ukopano 6.377 žrtava.

Prema podacima koje je iznio načelnik općine Srebrenica Ćamil Duraković na komemoraciji, traga se za još okotisuću žrtava srebreničkog genocida.