U Srbiji čak ni kladionice ne priznaju Kosovu samostalnost!

0
1169
epa05288127 (FILE) A file picture dated 05 March 2014 of Kosovo players entering the pitch before the international friendly soccer match between Kosovo and Haiti in Mitrovica, Kosovo. The Football Federation of Kosovo (FFK) was accepted as a member of the UEFA on the 40th Ordinary UEFA Congress in Budapest, Hungary, on 03 May 2016. EPA/ARMANDO BABANI

Povijesne kvalifikacije za jednu mladu državu: U Srbiji čak ni kladionice ne priznaju Kosovu samostalnost!

Reprezentacija samostalne, suverene države Kosovo kreće danas u svoj povijesni put prema Svjetskom nogometnom prvenstvu koje se za dvije godine igra u Rusiji. Povijesna avantura kosovske reprezentacije, koja prvi puta sudjeluje u kvalifikacijama za SP pod okriljem krovne svjetske nogometne reprezentacije FIFA-e, očito nekima smeta, nekima, naravno, u Srbiji. Kosovo prvu nogometnu postaju na putu prema Rusiji ima u Finskoj.

Važno je naglasiti da je Kosovo priznato od strane Fife te Uefe, dakle, legalno kao država i punopravni član najvažnijih svjetskih nogometnih organizacija sudjeluje u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo, Srbija to ne prihvaća. Međutim, njih u Srbiji se zapravo ništa i ne pita, ostaje im tek jal, nemoć, ogorčenje, na neki način i bijes, kod onih radikalnijih u Srbiji, kojih nema puno, tek 80 posto. Za takve će jedna suverena država, kao što je to danas Kosovo, uvijek biti dio Srbije, no, za takve će i takozvana “Krajina” uvijek biti država, a ne propala fašistička tvorevina.

U Srbiji tako i neke kladionice ne priznaju samostalnost Kosova te u ponudi odmah iza utakmice Hrvatska-Turska (barem priznaju hrvatsku smostalnost, i to je nešto) stoji tip prema kojem igraju reprezentacije Finske te reprezentacije koja se po njima zove “Kosovo je Srbija.” Radi se o kladionici u sjevernom, “srpskom dijelu Kosovske Mitrovice.”

Kosovo se nalazi u grupi zajedno s Hrvatskom, u kojoj su još Finska, Island, Turska te Ukrajina.

Nedavno su u Riju završene Olimpijske igre, povijesno zlato za Kosovo osvojila je kosovska sportska heroina Majlinda Kelmendi, što je izazvalo bijes, ogorčenje, ljutnju u Srbiji, kako prema sportašici, tako i prema Kosovu, što samo pokazuje kakav je odnos Srbije prema sportskom protivniku, sportskim junacima, ali i prema međunarodnim institucijama.