BRAVO SPLITE ! Split prvi hrvatski grad koji je zabranio “cajke”

0
1388

U SPLITU je sinoć otvoren Božićni sajam. Potrajat će rekordnih mjesec i pol. Novost je da je Grad Split odlučio dignuti cijene te uvesti zajednički glazbeni program za lokacije ispred banke na sredini Rivi te na dnu Marmontove. Na Peristilu će se ugostitelji morati sami snaći, kao i prethodnih godina.

Standardi i evergreeni

Prije samog otvaranja čulo se dosta kritika na koncept ovogodišnjeg Sajma, no koordinatorica glazbenog programa Marija Stančin Mijanić iz agencije Spalatum DMC kaže da su htjeli izbjeći neke sporne situacije iz prethodnih godina.

“Program su nam dostavljali u pet do 12, a pola od toga nije realizirano. Zato smo u startu htjeli pripremiti program koji je bio gotov u studenom. Držimo da smo programom za ovu godinu pogodili sretnu kombinaciju u kojoj će svatko naći nešto za sebe. Split kao destinacija mora imati najviše standarda i evergreena, ali dali smo šansu i mladim autorskim bandovima”, kaže Stančin Mijanić.

“Prije se sviralo sve i svašta”

Što se glazbe tiče, ove je godine sve pod apsolutnom kontrolom.

“Svi glazbenici su članovi Hrvatske glazbene unije, a svi DJ-evi koji će nastupiti imaju licence za izvedbe od ZAMP-a. Tražili smo i liste pjesama da se ne bi provukao koji narodnjak (cajke), jer su prethodnih godina bandovi svirali sve i svašta. Ne želimo program neprimjeren Splitu”, otkrila nam je koordinatorica glazbenog programa Božićnog sajma u Splitu.

Na Rivi će nastupiti i Gustafi, Šo Mazgoon, Mjesni odbor, Ljetno kino i klapa Iskon

Od sinoć je Riva pretvorena u glazbenu pozornicu na kojoj će u idućih mjesec i pol nastupiti mnoštvo zanimljivih domaćih glazbenih imena. Program je objavljen prije par dana, a ono što u njemu ne piše, to su nastupi grupa Gustafi, Šo Mazgoon, Mjesnog odbora i Ljetnog kina te klape Iskon. Termini bi trebali biti točno definirani sutra.

Sajam su sinoć otvorili More, More, band sastavljen od iskusnih glazbenika sa repertoarom svevremenskih standarda, a umjesto najavljenog 058, nagrađenog u Teksasu na Međunarodnom festivalu countryja, nastupio je In Roots. 058 će dobiti novi termin, a splitska publika moći će ih još čuti i na prvi dan nove 2017. godine.

Idućih dana na Rivi će nastupiti Aura, VIS Coveri, The Mad Catz, Harpoon Blues Band, Prva liga, Ljuta kuća, Pacific Bullets, Azil, The Dreamers, Otprilike ovako…

SPLIT je ovako postao prvi grad u Hrvatskoj koji je zabranio cajke na nekom događanju koje je bitno za grad.

Odvratna balkanaska glazba je preplavila i okupirala Hrvatsku na svim razinama, a kako su najveći jarani postali šefovi restorana ili voditelji kafića jasno je da su u ugostiteljskim objektima nametnuli svoju jaransku glazbu.

Hrvatska ima veliki broj onih koji su zbog rata doselili u našu domovinu iz BiH, Srbije, Crne Gore i isti su zbog svojeg poznatog laktarenja i uvlačenja vrlo brzo zasjeli na neke važne funkcije u ugostiteljstvu, ali i na uredničkim mjestima mnogih medija. Sve navedeno je bilo dovoljno da došljaci nametnu svoju glazbenu nekulturu Hrvatskoj i danas praktički niti u jednom hrvatskom gradu ne možete proći bez da vas iz nekih kafića bombardiraju nasilnom i primitivnom balkanskom glazbom poznatijom pod nazivom CAJKE.

Trenutačno najgora situacija je u Gradu Rijeka gdje navečer od CAJKI doslovno ne možete uhvatiti normalnog zraka.

Split je prvi rekao STOP i zato poslušajte splitsku pjesmu Ja sam skitnica na potpuno drugačiji način…

Komentari