ŠOKANTNO PRIZNANJE SAVEZNE VLADE: Njemačka znala da Erdogan podržava teroriste, prije svega Muslimansko bratstvo i različite grupe u Siriji!

0
1013

Vlada Njemačke smatra da tursko rukovodstvo smišljeno surađuje sa terorističkim organizacijama, a to je navedeno u pismenom odgovoru kabineta njemačkog premijera na zahtjev partije ljevice, saopćava televizija “ARD“.

Kako se navodi, autori su u odgovoru naveli nekoliko terorističkih organizacija sa kojima turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan održava odnose, a to su Muslimansko bratstvo, koji su aktivni u Egiptu te različite grupe navodnih ‘pobunjenika’ u Siriji, javljaju agencije.

“Suradnja sa terorističkim organizacijama na Bliskom i Srednjem Istoku je već više godina svjesna smjernica turske vanjske politike koju predsjednik Redžep Tajip Erdogan svjesno podržava“, stoji u dokumentu Savezne vlade koji počiva na informacijama dobivenim od Njemačke obavještajne službe (BND).

“Brojne izjave solidarnosti i konkretni činovi pomoći egipatskom Muslimanskom bratstvu, Hamasu kao i brojnim oružanim grupama u Siriji koji dolaze od strane vladajuće stranke AKP i njenog predsjednika Erdogana, podvlače ideološku naklonost prema Muslimanskom bratstvu”, stoji u odgovoru klubu stranke Ljevica u Bundestagu koji je od vlade tražio izjašnjenje o politici prema Turskoj.

Njemačka vlada u ovom dokumentu po prvi put vlast predsjednika Erdogana direktno dovodi u blisku vezu s jednom terorističkom organizacijom poput Muslimanskog bratstva.

Kao rezultat takve politike, ističe se, počevši od 2011. godine unutrašnja i vanjska politika Ankare rezultirala je time da je Turska postala centralna arena terorističkih grupacija Bliskog i Srednjeg istoka.

Istovremeno, dodaje “ARD“, Berlin priznaje da je već duži niz godina znao da Erdogan pruža podršku teroristima, kao i da je informacija o tome javno saopćena tek nakon što su odnosi Njemačke i Rusije počeli da se obnavljaju.

Podsjetimo, Moskva je u više navrata optuživala Ankaru da surađuje sa teroristima, između ostalog da kupuje naftu od terorističke organizacije DAIŠ.

Dokument preosjetljiv za javnost

Dokument nije bio namijenjen za javnu objavu zbog “osjetljivosti sadržaja”.

Stranka Ljevica vladi Angele Merkel prebacuje dvoličnost u politici naspram Ankare koju karakterizira pokušaj zadržavanja dobrih odnosa zbog sporazuma Turske i EU oko izbjeglica s jedne i sagledavanja Turske kao autoritativne države koja gaji kontakte s terorističkim organizacijama s druge strane.

Odnosi Njemačke i Turske posljednjih mjeseci su izuzetno napeti zbog otvorene kritike velikog dijela njemačke javnosti na račun predsjednika Erdogana. Istovremeno se turskoj vladi prebacuje pokušaj utjecaja na tursku zajednicu u Njemačkoj koja broj oko tri miliona građana.