SNIMAK RAZGOVORA: OVAKO SE U PREMIJER LIGI BIH NAMJEŠTAJU UTAKMICE

0
1805

Snimak razgovora: Ovako se u Premijer ligi BIH namještaju utakmice

Namještanje utakmice je stvar na koju smo navikli, pogotovo kada je riječ o nogometnim takmičenjima iz liga bivše Jugoslavije. Trenutno je u punom jeku skandal iz Bosne i Hercegovine, prvog ranga nogometnog takmičenja gdje se timovi bore za opstanak.

Riječ je o utakmici između Metallghea i Olimpica (1-1) u Banjaluci. Iz sarajevskog Olimpica tvrde da su domaćini predvođeni hrvatskim trenerom Matom Neretljakom tokom cijele utakmice im prijetili i vrijeđali ih. Poslije posljednjeg sučeva zvižduka Neretljak je navodno i fizički napao vratara Olimpica Dejana Bandovića.

Sigurno se pitate koji je razlog za sve ovo? Vratar Olimpica, Dejan Bandović odbio je prodati utakmicu, a snimio je i razgovor sa osobom koja se predstavila kao Sanel Klopić, nogometni menadžer i osoba bliska Neretljaku. Na spornom snimku se čuje kako Klopić pokušava nagovoriti Bandovića da povuče ručne te da ne izlazi na centaršuteve i ne bude budala, jer će onda neki drugi njegov suigrač prodati utakmicu i zaraditi.

“Samo lagano. Pametan si momak, a za ideale ginu budale. Samo lagano i cener je tvoj”, rekla je ta osoba Bandoviću, nudeći mu 10 tisuća KM (oko 40 tisuća kuna) kako bi prodao utakmicu.

Prošao sam školu Bubamare, a Premijer ligu igram 15 godina. Optuživali su me u Sarajevu da sam prodao utakmicu ali to su bile samo priče. Nikada nisam htio da izgubim obraz, jer to je meni najosnovnije. To je nešto što sam gradio cijelu karijeru i ako ga ukaljam, neću moći da se pogledam u ogledalo. Reći ću ono što mi je na duši: Ja to ne mogu. Nisam naučio na te stvari i nikada se time nisam bavio. Imam 33 godine i neću da na kraju karijere ukaljam obraz. Kada završim karijeru, hoću da se okrenem nazad i da mogu reći da sam sav svoj posao odradio časno i pošteno”, odgovarao je Bandović, koji je ovim riječima zaslužio veliko poštovanje.

Na Klopićevu opasku da “zna da je neki Bandovićev saigrač pustio utakmicu protiv Čelika na Otoci (0:1)”, Dejan je odgovorio: “Ja da znam tko je, ja bih ga udavio. Posebno jer sam sada i kapiten Olimpika”, čime je sasvim jasno kakav je njegov stav po pitanju namještaljki u sportu koji volimo. Tačno je da Dejan Bandović nikada nije otišao vani, pa taj “cener” za njega predstavlja još veću cifru nego nekom od onih premijerligaških vedeta koji su tokom karijere nastupali po bogatim zemljama Evrope ili Azije, obezbijedili egzistenciju pa se vraćali u BiH. Branio je Bandović za Posušje, Široki Brijeg, Velež, Sarajevo i Olimpik i još uvijek važi za jednog od najboljih čuvara mreže u bh. fudbalu. Bio je u svojoj karijeri i prvak Bosne i Hercegovine, u svojim vitrinama ima i medalju pobjednika Kupa, ali do svog najvećeg trofeja nije stigao na igralištu već jednim ljudskim i gospodskim gestom.

U danima kada se polako spušta zavjesa na još jednu sezonu Premier lige i kada su sve češće i glasnije priče o namještanju utakmica, Dejan Bandović može poslužiti kao primjer svima. I kada završi karijeru, pamtit ćemo ga kao čuvara mreže koji je sačuvao i obraz.

Poslušajte na audio sapisu kako je razgovor protekao: