Prije smo se hranili za 22 marke, a sada za 28…

0
1337

Svaki građanin Bosne i Hercegovine, prema analizi koju je provelo Udruženje za odgovorno upravljanje ličnim finansijama „U plusu“ prije četiri godine, mogao se zdravo hraniti za 22 marke sedmično, što znači da je četveročlanoj porodici bilo neophodno 88 maraka.

Nakon niza poskupljenja, danas za iste namirnice potrebno je dati šest maraka više po osobi, odnosno 28 KM za jednu osobu ili 112 maraka za četveročlanu porodicu sedmično.

Pa tako za povrće i voće za koje je prije četiri godine bilo potrebno izdvojiti 5,45 KM, danas je neophodno 5,85 po osobi sedmično. Najveća razlika danas u odnosu na 2013. godinu je u cijenama žitarica, krompira i mahunarki, za šta dajemo dvije marke više, odnosno osam maraka za sedam dana.

Zdravo i kvalitetno

Zbog činjenice da je hrana sve skuplja, a da plaća ne prati ta poskupljenja, troškovi za hranu u kućnim budžetima sve su veći i s razlogom se postavlja pitanje kako se zdravo i kvalitetno hraniti, a da to ne podrazumijeva trošenje cijelog bogatstva.

Zdrava prehrana ne mora biti skupa. Pažljivim izborom jelovnika, kupovinom i upravljanjem namirnicama moguće je jesti zdravije, a da ne trošimo veliku količinu novca.

Cijela analiza Udruženja „U plusu“ svodi se na zdravu ishranu. Kako se životni standard u odnosu na prije četiri godine promijenio, gdje građani sve više stežu kaiš, iz tih razloga neophodne su određene promjene u domaćinstvu.

Neki od savjeta kako da novčanik ostane, a stomak postane pun jeste da građani u kupovinu ne idu bez liste namirnica, da redovno provjeravaju zalihe kako bi izbjegli kvarenje hrane, a da namirnice s dugim rokom trajanja kao što su tjestenina, riža, kafa, povrće i konzervirana riba kupuju u većim količinama kada se nude na akcijama.

Veće količine

Također, sa zdravim navikama moguće je biti zdraviji bez trošenja „cijelog bogatstva“. Građanima savjetuju da uživaju u mesu u manjim količinama, da kuhaju veće količine, a potom da ih odlažu u kutijice i zamrzavaju za kasnije konzumiranje.

avaz.ba