Da je turistička ponuda u privatnom smještaju značajno nadrasla potražnju, pokazuju ovih dana oglasi za iznajmljivanje apartmana, kuća za odmor i stanova na cijelom Jadranu, koji na pragu srpnja nikad nisu bili jeftiniji.

Tako se krevet u obiteljskom domaćinstvu na odličnim lokacijama od Istre do Dubrovnika ovih dana može dobiti za nevjerojatnih šest eura, a cijeli četverokrevetni apartman u nekom od poznatih ljetovališta za tek 25 eura dnevno, piše Slobodna Dalmacija.

Cijene su to koje se u Hrvatskoj nisu nudile ni u prvim poratnim godinama, pa je jasno kako se ne radi o manjku zanimanja gostiju, nego o višku kreveta.

Prva je to od već vidljivih posljedica nekontrolirana rasta te vrste smještaja koja se opasno približila brojci od gotovo 600 tisuća postelja koje iznajmljuje 65 tisuća domaćinstava, pa su i sami iznajmljivači koji su se uključili u taj “biznis” ovih dana sve skeptičniji prema zaradi koju će imati u sezoni od tog posla.

Naime, njih je sve više, a gostiju gotovo jednako. Lipanj je zato prošao uglavnom u polupraznim apartmanima, pa po sadašnjim podacima o rezervacijama većina njih može računati na tek 40 do 50 dana popunjenosti, što je uvjerljivo najniži postotak iskorištenosti turističkih kapaciteta u Hrvatskoj.

Čak su i kampovi, koji gotovo isključivo ovise o vremenskoj prognozi, uvjerljivo premašili zauzetost kapaciteta u privatnom smještaju, koji posljednjih godina rastu po dvoznamenkastoj stopi.

”Naš privatni smještaj je neorganiziran, rascjepkan i bez ikakvog marketinga i suvisle prodaje, pa se sve svodi na to koliko je koji vlasnik snalažljiv i koliko se ozbiljno posvećuje tom poslu. Nekih 50 dana zauzetosti ne može se nazvati poslom, toliko je znala naći gostiju i svaka “baba Mara” prije 50 godina. Privatni apartmani samo rastu, portali za buking i rezervacije sve su puniji iznajmljivača, a nitko se time ozbiljno ne bavi. Zato će njihova popunjenost biti svake godine sve manja”, govori iznajmljivač iz Tučepa kojemu su apartmani popunjeni 150 dana godišnje.

Tradicionalnih lipanjskih gostiju koji su nas masovno pohodili i dolazili u privatni smještaj u lipnju, poput Čeha, Slovaka, Poljaka i građana BiH, ove je godine manje pa u panici od praznih apartmana ovih dana vlasnici i najbolje krevete u prvom redu uz more nude tek za 10 eura.

Oglašene cijene su znatno veće, ali u konačnici se one na licu mjesta znaju i prepoloviti, kažuu turističkim mjestima. Tako se ovih dana 4-krevetni apartman u Sukošanu nudi za 30 eura, u Biogradu za 35 eura, u Zatonu za samo 27 eura. Na Pagu je soba do kraja lipnja u apartmanu 12 eura, a u Vodicama četiri osobe mogu ljetovati u apartmanu do početka srpnja za 30 eura.

No, ni u Splitu nisu sve postelje pune, pa se apartman za četvero na Bačvicama iznajmljuje ovih dana za 50 eura, a u Makarskoj uz more za 40 eura, u Kaštelima je krevet u apartmanu šest do osam eura, koliko i u nekim praznim apartmanima na Pelješcu.

Ostaje vjerovati kako će srpanj donijeti bolju popunjenost privatnog smještaja zbog same činjenice da u hotelima odavno već više nema slobodnih soba za glavni dio sezone, pa će se “višak” turista prelijevati prema iznajmljivačima.

Slično bi moglo biti u većim turističkim središtima i u rujnu, za koji je već iz brojnih hotela na Jadranu partnerima u inozemstvu stigao “stop buking” jer je sve zauzeto.